2018. 09. 04. 18:55

35. Heti VSZ Hírnök

A frissen kinevezett államtitkár reagált a Vasutasok Szakszervezete elnökének a menetkedvezmény   rendezését sürgető levelére. Dr. Mosóczi László válaszában kifejti, hogy indokoltnak tartja a 2009-ben életbe lépett rendelet módosítását, amelynek során támogatja a Vasutasok Szakszervezetének kezdeményezését. A VSZ kezdeményezésének is köszönhetően a háttérben folyt a rendelet módosítását előkészítő szakmai munka, amelynek eredményeként elkészült egy szakmai javaslat, amely a Vasutasok Szakszervezete által korábban jelzett kérdésekre is választ kíván adni. Az államtitkár azt is kijelentette, hogy a jogalkotás során biztosítani fogja szakszervezetünknek, hogy az elkészült javaslatot megismerhesse és arról a véleményét érdemben kifejthesse. Ezzel a lépéssel - a Vasutasok Szakszervezete következetes munkájának köszönhetően -  még közelebb kerültünk annak a problémának a megoldásához, amely indokolatlanul diszkriminatív és sok vasutas életét keseríti meg. Az államtitkár levele és a témában született korábbi híreink megtalálhatóak honlapunkon.

A GYSEV Zrt.-nél működő Vasutasok Szakszervezete, Mozdonyvezetők Szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete által kezdeményezett tárgyalások eredményeképpen 2018. szeptember 1-től a GYSEV Zrt. és a GYSEV CARGO Zrt. majdnem minden dolgozója 1 havi munkaidő keretben kerül foglalkoztatásra. (Kivételt a vendéglátás és néhány egyedi munkakör jelent csak.) A munkaidőkeret kezdő időpontja a naptári hónap első napja, befejező időpontja a naptári hónap utolsó napja. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban elszámolásra és kifizetésre kerülnek a túlórák. Nincs a hónapok között mínusz óra átvitel, és természetesen a mínuszóra nem csökkenti a fizetést. Minden dolgozó minden hónapban „tiszta lappal” indul, nincs áthozott óra.

Sajnos, szinte természetesnek tekinthető, hogy időnként a vasúton is előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek: ütközések, kisiklások, tűzesetek, hogy a vasúti átjárókban bekövetkezett baleseteket ne is említsük. Aki dolgozik, az időnként hibázik. Aki pedig hibázik, az általában számolhat a felelősségre vonással is. Ez rendjén is van. Ám azt nem engedhetjük meg, hogy egy vétlen dolgozó alaptalan – sőt, gyakran szakmaiatlan – vádak miatt elveszítse a munkáját, egzisztenciáját, sőt, akár szabadságát is. A vasúti balesetvizsgálatot a szervezeten belül a balesetvizsgáló folytatja le, ám – mivel a bekövetkezett eseményeknek egyéb vetülete is felmerül- az okok felderítését más hatóságok, elsősorban a Rendőrség is elvégzi, közigazgatási, illetve büntetőeljárás keretében. Mivel a balesetvizsgálat során a vasúti munkavállalók szinte kivétel nélkül érintetté válnak, honlapunkon összeállítottunk néhány tanácsot az ilyen esetekre vonatkozóan.

A VSZ Miskolci Területi képviselete idén a „Pródi” tavon rendezte meg hagyományos horgászversenyét, ahol a miskolci horgászok önmagukhoz képest rekord mennyiségű halat fogtak. Összesen 584,99 kg, amit 204 darab hal kifogásával értek el. A legnagyobb hal 11,8 kilogrammos volt. A legkisebb 7 cm. Kellemes környezetben és nyarat meghazudtoló melegben folyt a verseny. Az első helyezett csapat - Miskolc Csomópont SZB és Miskolc Forgalmi utazó SZB vegyes csapata – összesen 174,38 kg halat (70 db) fogott.

Szintén a héten rendezte meg horgászversenyét a Budapesti Területi Képviselet. A helyszín immár hagyományosan a kisszékelyi „Csádés” tó volt. Itt az elmúlt évekhez képest szerényebb eredmény született. A 22 csapat összesen 208,7 kg halat szákolt. A gyengébb eredményt a vendéglátók kis csapata finomabbnál finomabb ételekkel igyekezett feledtetni. Az első helyezett csapat (Borsi Miklós és Cser László) 33,6 kg-os fogással érdemelte ki a díjat.

 A horgászversenyek további részletei a szeptemberi Magyar Vasutasban, az eseményen készült fényképek honlapunk galériájában.

Egyelőre nincs ember, aki megmondaná, mikor volt az első, de talán a legrégebbi vasutas futballbajnokság, a debreceni terület TEB-es szakszolgálatok focistáinak viadala. A jóval ötven éven túli Fa Kupa augusztusi viadalán öt csapat mérte össze tudását, kétszer tíz percben mindenki játszott mindenkivel, és mindenki megtalálta régi és mai főnökeit, kollégáit, barátait. De természetesen a foci volt középpontban, melyet lelkesen, határozottan és fáradhatatlanul juttattak el a kapukba Püspökladányban. Köszönet a debreceni tagtársainknak szervezőmunkájáért és a debreceni terület TEB Osztályának a támogatásért. Az esemény részletei honlapunkon.

A 35. Heti VSZ Hírnök nyomtatható változata itt érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.