2020. 10. 19. 08:11

42. Heti VSZ Hírnök

Már a bértárgyalásokra is minden eddiginél erősebb érdekvédelmi szakszervezeti egységgel készül a MÁV-Csoporton belül a Vasutasok Szakszervezete és a Volánbusznál működő Közúti Közlekedési Szakszervezet azzal, hogy ma együttműködési megállapodást kötöttek. A két szervezet mostantól egyesített erővel képviseli, ha kell, követeli a munkavállalói jogokat, rendszeresen egyeztetnek szakmai ügyekben, s ha szükséges, akár a nyomásgyakorlás módjáról is – olvasható a két szervezet közös közleményében.

Október 15-én került sor arra a konzultációra, amelyet a VSZ és a VDSZSZ Szolidaritás közösen kezdeményezett a munkáltató által tervezett járműkarbantartási átcsoportosításokról. A tervezet hivatalos tájékoztatás helyett csak véletlenül jutott a szakszervezetek tudomására. Szakszervezetünk elnöke, Meleg János sajnálatának, egyben aggodalmának adott hangot ezzel kapcsolatban, hiszen az eddigi gyakorlat és a munkáltató, valamint a szakszervezetek közötti kapcsolat nem ilyen irányba mutatott. Ezzel együtt felkérte a munkáltatót arra, hogy hivatalosan is tájékoztassa a szakszervezeteket – mind szóban, mind írásban - a tervezett intézkedésekről, tekintettel arra, hogy azok több foglalkoztatási, illetve munkajogi kérdést is felvetnek. A munkáltató képviseletében Kiss László műszaki igazgató adott tájékoztatást:

A munkáltató, az egyes karbantartási feladatok, valamint a 426 sorozatú Desiro motorvonatok átcsoportosításával a menetrendhez való igazodást és az ehhez szükséges feladatok minél hatékonyabb elvégzését szeretné megvalósítani. Az ebben érintett JBI-kkel már folynak egyeztetések, zajlik a munkavállalók tájékoztatása, vagyis az intézkedés végrehajtása megkezdődött.

Fontos, hogy hálózati szinten a feladatok nem változnak, azok nem csökkenek, vagyis az átalakítás nem érinti a jelenlegi munkavállalói létszámot. Ugyanakkor Istvántelek, valamint Szombathely és Celldömölk viszonylatában olyan kapacitás változás jelentkezett, amelyet a munkáltatónak kezelni kell. További részletek honlapunkon.

Az ISD Dunaferr Zrt. augusztus 14-én egyoldalúan felmondta a 25 éve meglévő kollektív szerződést, és most már két hónapja nem hajlandó leülni a szakszervezetekkel, hogy elkezdje azt újratárgyalni, hiába lenne ez törvényi, valamint a kollektív szerződésből fakadó kötelezettsége. A szerződés a hat hónapos felmondási idő miatt februárig életben van, megszűnése rendkívüli anyagi veszteséget jelentene a dolgozóknak. A Vasutasok Szakszervezete támogatásáról biztosította a Dunaferr dolgozóit és részt vett az október 14-i demonstráción is. A témában kiadott közleményünk itt olvasható.

További olvasnivaló:

A SZÉP-kártya jövő évi keretösszegeiről

A Vasutas Nyugdíjpénztár 2020. évi általános tájékoztatója

Letölthető dokumentum:

42. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.