2018. 10. 29. 19:16

43. Heti VSZ Hírnök

A Vasutasok Szakszervezete Szombathely Területi Képviselete több konzultációt kezdeményezett és folytatott le a héten.

  • A Pályavasúti Területi Igazgatóságnál tárgyaltunk többek között a felsővezeték karbantartók készenléti helyzetéről. Nagyon elszaladtak az órák. Ha emiatt nem tudnak készenlétet adni, az már a vasútüzem biztonságát is veszélyezteti. A kérdést sikerült megnyugtatóan rendezni olyan módon az végéig úgy, hogy a dolgozókat nem éri keresetveszteség.
  • A PFT Főnökségen a nemrég átkerült zöldterület karbantartók határozott idejű munkaszerződésének megszüntetéséről konzultáltunk. Kértük, hogy 2019. január 1-től határozatlan idejű munkaszerződést kössenek velük. Több, mint két éve hosszabbítgatják fél, illetve most már csak negyed évre. Munkájukra folyamatosan szükség van, a bizonytalanság mellett a dolgozók például hitelt sem tudnak felvenni és egyéb hátrányok is érik őket. Felvetésünket a teljes pályavasúti vezetés támogatja. Mivel helyben ezt intézni nem tudjuk, kérelmünkkel feljebb kell lépni.
  • A GYSEV KSZ szeptember 1-től módosításra került. Az eddigi két havi munkaidőkeret egy havira módosult. Azoknak a dolgozóknak, akik „túlóráznak” kereset növekedést jelent. A többlet órát abban a hónapban kell kifizetni, amelyikben az keletkezik, a mínusz óra pedig nem vihető át a következő hónapra.

A GYSEV leányvállalata, a GYSEV CARGO is aláírta ezt a megállapodást. Azonban nemrég azt közölték, hogy vissza kívánják állítani a régi két havi munkaidőkeretet, mert így a cégnek likviditási gondokat okoz. A Vasutasok Szakszervezete kiáll a GYSEV CARGO munkavállalói mellett és nem enged a kivívott eredményből annak ellenére, hogy a Vezérigazgató úr a Kollektív Szerződés felmondásával fenyegetőzik.

 A 43. Heti VSZ Hírnök nyomtatható változata itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.