2018. 11. 20. 13:42

46. Heti VSZ Hírnök

A Vasutasok Szakszervezete a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszterhez fordult a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. elmaradt béremelése miatt.

A VNK Kft. munkavállalói az elmúlt tíz évben az MNV Zrt. tulajdonosi felügyelete alatt végezték kimagasló munkájukat. A 2018. évi üzleti terv jóváhagyása előtti napon lezajló tulajdonosváltás azonban, sajnálatos módon megállította a 2018. évre szóló bérfejlesztés végrehajtását. Mindezek következtében eljutottunk oda, hogy lassan november közepén járunk és az orvosok, ápolók, valamint a gazdasági, technikai munkavállalók nem kapták meg a 2018. évre járó bérfejlesztést. A dolgozók elkeseredése olyan mértéket öltött, hogy már a vidéki divíziókban is egyre többen hagyják el az intézményt. Ugyanakkor a jelen munkaerő-piaci helyzetben fontos lenne a kiszámíthatóság és a biztonság a mintegy 900 fő egészségügyi dolgozó számára.

A Vasutasok Szakszervezete készen áll minden törvényes eszközt – kollektív munkaügyi vita kezdeményezése útján - felhasználni a kollektív szerződés erejű bérmegállapodás betartatása, azaz annak végrehajtása érdekében. A miniszternek írt levelünk ITT elolvasható.

Megkezdődtek az országos minimálbérről és garantált bérminimumról szóló tárgyalások. Egyelőre rendkívül távol áll egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontja a jövő évi béremeléseket illetően: előbbiek 5, utóbbiak 13-15 százalékos bérnövekedést szeretnének elérni – derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén. Részletek honlapunkon.

A Vasutasok Szakszervezete november 16-án– mintegy 120 fő részvételével – dolgozói fórumot tartott Jászkiséren a MÁV FKG Kft. telephelyén. A VSZ-t Meleg János elnök, Zlati Róbert és Horváth Csaba alelnök és Bernáth Katalin Miskolc TK vezető és Farkasné Szabó Eszter SZB titkár képviselte. Tisztségviselőink tájékoztatták a megjelenteket az aktuális ügyekről, az év végi tárgyalások állásáról, valamint a VSZ tevékenységéről.

A 46. Heti VSZ Hírnök nyomtatható változata itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.