2018. 02. 06. 09:38

5. Heti VSZ Hírnök

Január 30-án a Vasutasok Szakszervezete és a munkáltató megállapodott a ZÁHONY-PORT Zrt.  a 2018. évi bérintézkedéseiről és a Béren Kívüli Javadalmazási rendszer keretében adható összeg mértékéről. A megállapodások részletei honlapunkon.

Még az új ügyvezető igazgató nélkül ültek tárgyalóasztalhoz február 2-án a felek, hogy a MÁV FKG Kft. Kollektív Szerződéséről és a bérmegállapodásban lefektetett differenciálásról egyeztessenek.

Az egyeztetésen a Kollektív Szerződés VBKJ-hoz és rendkívüli élethelyzethez kapcsolódó juttatásaival foglalkozó pontjai kerültek napirendre. Egyetértésre jutottunk abban, hogy a KSZ 53. és 54. §-ában rögzített béren kívüli és alanyi jogú juttatások mértéke változatlanok maradnak 2018 évre. Azaz továbbra is 271.400 Ft lesz az éves VBKJ keret és havi 8.000 Ft a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlára történő munkáltatói átutalás. A munkáltató javaslatot tett a szociális segély keretének megemelésére, de az ajánlott összeg nem éri el a VSZ által elvárt mértéket ezért ebben nem tudtunk megállapodni, ahogy a munkabérelőleg maximális értékének megemelésében sem. Ez utóbbival kapcsolatban abban maradtunk, hogy az üzemi tanács –  mint az elosztásban együtt döntő testület – véleménye alapján fogjuk meghatározni ennek mértékét. (ÜT ülés február 12-én lesz.) A témakörhöz kapcsolódóan a munkáltató vállalta, hogy a munkavállaló halála esetére megvizsgálja egy MÁV szintű összeg biztosítási konstrukción keresztüli juttatásának lehetőségét. A tárgyalás további részletei ITT olvashatóak

Új érdekegyeztető fórum alakul az állami szektorban, február 12-én. A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) célja, hogy az állami vállalatok munkavállalóit érintő döntésekről közvetlenül is egyeztetni tudjanak a szakszervezetek, a munkaadók, valamint a fenntartó állami oldal képviselői.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás sikerként értékeli, hogy hosszú előkészítő munka eredményeként 2018. február 12-én megalakul a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF). Ennek előkészületeként az érintett szakszervezetek megállapodást kötöttek február 1-jén: együttműködnek egymással, a KVKF munkájában egységes, előre egyeztetett álláspontot képviselnek a Fórum hatékony, érdemi működésének elősegítése érdekében.

A KVKF munkájában a szakszervezeti oldalon kívül a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői, munkaadói oldalról a Stratégiai Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének tagjai vesznek részt.

Az érdekegyeztető fórum célja, hogy az állami vállalatok munkavállalóit érintő döntésekről közvetlenül is egyeztethessenek a résztvevő szakszervezetek, a munkaadók, valamint a tulajdonos, állami oldal képviselői.

A GYSEV-nél megegyezés született a Kollektív Szerződésről, a munkaköri besorolásokról és a ruhautasításról. A változtatások minden egyes pontja pozitívan érinti a dolgozókat.

A kompetencia előírások közzététele február 15-ig, a munkakörök felülvizsgálata a szakszervezetek bevonásával április 30-ig megtörténik. Akinek problémája van ezekkel, bátran forduljon a Vasutasok Szakszervezetéhez, megvizsgáljuk és képviseljük az ügyét.

A gépészet jármű karbantartási részénél a munkaköri átsorolások több mint nyolcvan főt érintettek. Ők, a többi szakággal ellentétben tavalyi évben január 1-ig visszamenőleg nem kapták meg az emelt alapbért. Ezért ebben az ügyben hivatalos konzultációt kezdeményezünk.

A munkavállalók kevesebb mint harmada, mintegy 900 ezer dolgozó tartozik kollektív szerződés hatálya alá, ebből 650 ezren úgynevezett vállalati, egy munkáltatóval megkötött kollektív szerződés részesei. Mi vasutasok abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szakszervezeteknek köszönhetően az ország legerősebb kollektív szerződéseivel rendelkezünk.

Van még mit javítani a kollektív szerződéses lefedettségen Magyarországon. A munkavállalók kevesebb mint harmada, mintegy 900 ezer dolgozó tartozik kollektív szerződés hatálya alá, ebből 650 ezren úgynevezett vállalati, egy munkáltatóval megkötött kollektív szerződés részesei, a többiekre több munkáltatóval megkötött, kiterjesztett vagy éppen csekély számú ágazati kollektív szerződés vonatkozik. A vg.hu teljes cikke honlapunkon elolvasható.

Az MKB BANK KEDVEZMÉNYEI MOSTANTÓL ÖNNEK IS JÁRNAK!

Az MKB Bank Zrt. és a Vasutasok Szakszervezete együttműködési megállapodást kötött egymással, melynek értelmében az MKB Bank a Kiemelt Partneri Programja keretében kedvezményes hitellehetőséget és szolgáltatáscsomagot nyújt a Vasutasok Szakszervezete tagjai számára, akiket a jövőben kiemelt ügyfélként kezel.

Részletek honlapunkon.

Vasutasok Szakszervezete

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.