2019. 02. 12. 22:07

6. Heti VSZ Hírnök

Tovább folytatódik a béralku az állami vállalatok szakszervezetei és a vezetés ill. a tulajdonos, a magyar állam között. Az eddigi 2017-2019-es megállapodás betartásához viszont ragaszkodik a kormány, ahogyan maga is betartotta azt - közölte Fónagy János, a nemzeti vagyonért felelős államtitkár.

A meglévő bérmegállapodás mellett új egyezséget szorgalmaznak a munkavállalói érdekképviseletek az állami vállalatoknál. A jelenleg érvényben lévő, 2017-ben megkötött és ez év végéig szóló egyezség szerint 30 százalékos bérfelzárkóztatást kell végrehajtani. 2019-re ebből átlagosan öt százalék jut. Ez a megállapodás sikeresnek értékelhető, azonban az állami a cégeknek nagy szükségük van további munkaerőre, az ő toborzásukhoz pedig további felzárkóztatásra van szükség. A tárgyalások során többéves megállapodás megkötése is lehetséges, évente két számjegyű bérfelzárkóztatási pályával.

A kormány álláspontja szerint először végre kell hajtani a 2017-ben megkötött 3 éves bérmegállapodást, amelyben az is szerepel, hogy ezalatt nem lépnek fel további bérigénnyel a szakszervezetek - közölte Fónagy János. Az államtitkár hozzátette: a kormány teljes egészében betartotta a megállapodás ráeső részét. A munkabéke további megóvása érdekében már folynak a szokásos, éves bértárgyalások az érdekvédelmi szervezetek és a kormány között közölte az államtitkár, aki egyúttal jelezte: a megállapodás mellett ugyanolyan fontos az évenkénti 8 százalékos minimálbér emelésnek a hatása, illetve a legalacsonyabb szakmunkásbér növekedése is. 

A 80/A vasútvonalon 2019. február 4-én kezdődött átépítéssel kapcsolatban végig jártuk az érintett szolgálati helyeket. Az első nap tapasztalatai azt mutatják, hogy a Startot érintő feladatok jól elő voltak készítve és a megfelelő létszám is biztosítva volt. Azonban az érintett munkavállalók körülményein még kell javítani. Erre vonatkozó javaslatainkat megtettük a MÁV-START vezérigazgatójának.

Javaslatunk az, hogy Bp. Keletiből induló/érkező IC pótló buszoknál feladatot végző munkavállalók részére szükségesnek tartjuk vagy egy pihenésre alkalmas konténer, vagy a Verseny u. 1. szám alatti JBI területén egy megfelelő pihenőhelyiség biztosítását. Megítélésünk szerint, azon gyakorlat, hogy a Keleti pu.-ra kell bejárniuk a munkavállalóknak pihenés és egyéb higiénés szükségletük elintézése céljából, nem megfelelő. További javaslataink honlapunkon olvashatóak.

A Vasutasok Szakszervezete Szombathelyen ismét konzultációt kezdeményezett a MÁV-START Zrt-nél a jegypénztárosok munkaidőbeosztása és vezénylése ügyében. Három szolgálati helyről öt kolléganő vett részt a megbeszélésen, a VSZ Területi képviseletvezető szintén három szolgálati helyet képviselt az értékesítési koordinátorasszonnyal folytatott egyeztetésen. Január 1-től csökkentették a szolgálati órákat, növelték az osztott munkaidő kieső részét úgy, hogy a feladatok nem csökkentek. Több helyen hiányoznak a pihenés jogszabályban lefektetett feltételei. Ez természetesen a vezénylésben is zavart okozott, nem egy esetben a kieső órát szabadsággal pótolták. Ráadásul a pénztári nyitvatartási idő rövidülése bevételkiesést is hozott magával. A feszültség fenntartása senkinek nem érdeke, ezért rövid időn belül le szeretnénk zárni az egyeztetések sorozatát a munkáltatónál. A következő megbeszélés február 11-én 14.00 óra.

Az FKG Kft.-nél február 5-én több témában sikerült megállapodni a munkáltatóval.  Ennek megfelelően a Kollektív Szerződésben az alábbi pontok változtak:

  • A zavartalan vasúti közlekedést biztosító munkakörök közé új munkakörként bekerültek a kisgépkezelő, pályaépítési munkagépkezelő, pályamunkás II, vasúti munkagépegység vezető, és a vonali tolatásvezető munkakörök.
  • Új elemként jelenik meg a véradás miatti pótszabadság. Ez a hölgyek esetében egy naptári évben 3, míg a férfiak esetében 4 igazolt véradáson való részvétel után illeti meg a vért adó kollégákat a következő naptári évben.  Ennek mértéke kettő nap.
  • A béren kívüli javadalmazások tekintetében a keretösszeg mértéke nem változott, 271.400,- Ft maradt.  A OTP SZÉP Kártya igény leadási határideje viszont módosult A nyilatkoztatások a munkáltató tájékoztatása szerint február közepe, vége felé fognak elkezdődni. 
  • A kollektív szerződésben technikai jellegű módosítások is történtek.  Több helyen az évszám váltás miatt, illetve téves hivatkozások kiigazítása érdekében.
  • A KSZ 2. számú mellékletében új 2.sz függelék lép hatályba. A módosítást az I.sz munkaköri csoportban bekövetkezett változás (anyagbeszerzőből - beszerzési referens lett) tette szükségessé.

A munka ezzel persze nem ért véget. További javaslatokat tettünk a KSZ módosítására, amelyekről ITT tudhatók meg a részletek.

A 6. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.