2019. 03. 05. 13:38

9. Heti VSZ Hírnök

Február 26-án folytatódott a Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülése, melynek napirendjén a 2019. évre vonatkozó bérfejlesztés végrehajtása szerepelt.

A bérmegállapodás kapcsán ismert, hogy a jelenleg érvényben lévő, 2017-ben megkötött és ez év végéig szóló egyezség szerint 30 százalékos béremelést kell végrehajtani. 2019-re ebből átlagosan öt százalék jut. A tulajdonos álláspontja szerint először ezt kell végrehajtani.

A Vasutasok Szakszervezete elnöke elmondta, hogy szükséges a jelenleg hatályos bérmegállapodás kiegészítése azzal, hogy a megállapodás szerinti átlagos 5%-os bérfejlesztési mértékhez az év második felében további emelést ad a munkáltató, így elérve az összesen legalább kétszámjegyű bérfejlesztést. E garancia vállalása elengedhetetlen ahhoz, hogy a hatályos 5%-os mérték felosztásáról meg tudjunk egyezni.

Ezt követően, a VSZ elnöke átadta a munkáltatónak a VDSZSZ-szel és a MOSZ-szal közösen elkészített, 2020-2022. évekre szóló megállapodás tervezetét. Részletek ITT.

 

A szombathelyi területen többszöri konzultáció és levélváltás után sikerült lezárni egy huszonhat kollégát érintő ügyet. A zöldterület-karbantartók és a PFT szakaszokon dolgozó kollégák közül azok, akik határozott idejű munkaszerződéssel rendelkeznek és ezt már többször hosszabbították, most határozatlan idejű munkaszerződést kapnak. Akinek a szerződése még csak egyszer, vagy egyszer sem volt hosszabbítva, azoknak 2019. december 31.-ig fog szólni. Természetesen nekik is szeretnénk elérni a határozatlan munkaszerződést. A Vasutasok Szakszervezete mellett a helyi vezetés is felkarolta a problémát, amely reméljük országos szinten is hamarosan megoldódik.

Kápolnásnyéken célba ért a VSZ Pályás Szakmai Képviseletének kezdeményezése. A pályafenntartási szakaszon átadták az egy készenlétes helyiségből, konyhából, öltözőből, fürdőből álló bővítést. Ennek érdekében a VSZ többször egyeztetett a munkáltatóval és helyszíni bejárást is összehívtunk. A kollégák megpróbálják berendezni, egyelőre még saját (otthoni) tárgyakkal.

Tragikus tűzeset történt 2019. február 11-én Gyömrőn, ahol – valószínűleg elektromos zárlat következtében – kigyulladt Leskó István hídvizsgáló technikus munkatársunk családi háza Az eset idején a házban tartózkodott munkatársunk felesége, akinek sajnos nem sikerült kimenekülnie az épületből, és füstmérgezésben elhunyt. A tűzben a lakás berendezési tárgyai megsemmisültek, az épület tetőszerkezete nagymértékben sérült, a ház lakhatatlanná vált. MÁV Zrt.-s kollégáink területi szinten már gyűjtést kezdeményeztek munkatársunk javára, amelyet most országossá és csoportszintűvé kívánunk emelni. Kérjük, ha teheti, segítsen Ön is!

A 9. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.