2020. 03. 02. 07:35

9 Heti VSZ Hírnök

A reprezentatív vasutas szakszervezetek - Mozdonyvezetők Szakszervezete, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Vasutasok Szakszervezete, VDSzSz Szolidaritás - már tavaly megküldték a MÁV-csoport munkavállalóinak bérfejlesztésére vonatkozó javaslataikat. Idén a csoportszintű érdekegyeztető tanács ülését a munkáltató mindössze kétszer hívta össze, de egyik egyeztetésen sem reagált érdemben a szakszervezetek bér és egyéb követeléseire, sőt konkrét bérajánlatot sem fogalmazott meg. Két hónap elteltével továbbra sem ismerjük a MÁV-csoport munkáltatóinak béremelésre vonatkozó elképzeléseit, az általunk képviselt vasutas dolgozók pedig - érthetően és teljes joggal - napról-napra türelmetlenebbek, elégedetlenebbek.

Összefogtak a vasutas szakszervezetek, sok kérdésben mellettük áll a munkáltató, azaz a MÁV is. A kormányon múlik, hogy béremelés lesz, vagy sztrájk. A Klubrádiónak adott interjút Meleg János a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. Az interjú IDE kattintva hallgatható meg.

Folytatódott a VSZ országjárása. Szolnokon, a Járműjavítóban dolgozó tisztségviselők első kézből kaphattak tájékoztatást az aktualitásokról. A fókuszban természetesen a béremelésről folyó tárgyalások álltak. Meleg János elnök ismertette a VSZ bérköveteléseit és a kollektív szerződésekkel kapcsolatos módosítási javaslatait. Kiemelten szólt a 13+1-es követeléscsomag tartalmáról, s elmondta azt is, hogy a MÁV-csoport a bérajánlatának megtételéhez jelenleg a tulajdonos engedélyére vár. Részletek ITT.

A VSZ Cargo Szakmai Képviselet Intézőbizottsága 2020. február 17-i ülésén értékelte az RCH-nál folytatott bértárgyalásokat. A Testület megállapította, hogy a munkáltató 5%-os bérajánlata nem fogadható el.  A munkáltató jelezte, hogy a bérfejlesztésre vonatkozó javaslatát, amennyiben ez nem fogadható az érdekképviseletek részéről, kész egyoldalúan is bevezetni. A VSZ Elnöksége felhatalmazta a VSZ elnökét, hogy a indítson kollektív munkaügyi vitát. Időközben napvilágot látott az az információ, hogy a VDSZSZ csak a tagjaira vonatkozóan készül munkaszerződés módosításokat (egyéni bérmegállapodásokat) kötni az RCH-nál. Ezt az ötletet természetesen tagszervezésre kívánják kihasználni. Szomorú, ha ez ilyen módon sikerülni fog. Éppen ezért, mielőtt a munkavállalók, esetleg a VSZ tagjai is becsapódnának, néhány dolgot tisztázzunk. Előszöris, ez – hozzátesszük, sajnos – nem fog menni. A szakszervezet, az Mt. felhatalmazása alapján, saját jogán jogosult a tagjait (illetve közvetett módon, ugyancsak törvényi rendelkezés szerint nem tagjait) képviselni és ahol ezt megteheti, az a kollektív tárgyalás. Ez a kollektív alku intézményének lényege. Továbbiak ITT.

Ismét kolbásztöltő fesztivált rendezett – már harmadik alkalommal – a Vasutasok Szakszervezete Budapest Területi Képviselete. A február 22-én tartott „kolbászrangadót” Érd állomás együttese nyerte meg. A meghívott vidéki területek kategóriában az Újszász nyugdíjasaiból álló csapat vihette haza a különdíjat. A kiemelkedően sikeres egész napos rendezvényen 250 vendég vett részt. Harminchárom csapat jelentkezett a kolbásztöltő megmérettetésre, amelyet idén ismét a Ferencváros Vasutas Művelődési Házban rendezett meg Budapest Területi Képviselet. Az eseményen a Területi Képviselethez tartozó alapszervezeteken kívül  az ország számos részéről érkezett csapatok is indultak. Az időjárás kegyeibe fogadott bennünket, hiszen az elmúlt két hétben éppen a rendezvény napján, február 22-én volt a legjobb, s ez jelentősen hozzájárult a jó hangulathoz. A képviselet egész napos rendezvényén kimagaslóan sok, összesen 250 vendég vett részt. Az eredmények ITT találhatóak. Az eseményen készült fényképek honlapunk galériájában tekinthetők meg.

Kapcsolódó dokumentum:

9. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.