2017. 04. 24. 15:37

16. Heti VSZ Hírnök

 

 A héten a munkáltató kezdeményezte a MÁV-START Zrt.-nél a 2017 évre szóló bérmegállapodás módosítását. 

A bérmegállapodásban a 10% + 4% alapbérfejlesztésben részesülők körének meghatározása két együttes feltétel megléte alapján történt: a 10-11-12 MMK-ba tartozzon a munkakör és szerepeljen a mellékletben felsorolt kiemelt munkakörök között. Több, a mellékletben nem szereplő munkakört betöltő munkavállaló félreértette a megállapodás szövegét (együttes feltétel). Szakszervezetünk az érintettek jelzése alapján megkereste a munkáltatót, még a bérértesítők a munkavállalók részére történő kézbesítése elött, hogy a kialakult helyzetre, félreértésre találjuk meg a közös megoldást. Nem vitattuk a munkáltató szakmai értelmezését, de a probléma egyszerű érthető mondatokkal, tettekkel való kezelését szorgalmaztuk. Talán a sok érvelés, vagy a sokat emlegetett korrekt tisztességes kapcsolatok iránti elkötelezettség okán meghallgatásra találtunk. A munkáltató javasolta, hogy kerüljön módosításra a bérmegállapodás az alábbiak szerint: ”További alanyi jogú bérfejlesztésre jogosultak körét az eredeti szándéktól eltérően terjesszük ki 2017.január 1-jére visszamenőlegesen minden olyan munkakörre, amelyekre vonatkozóan a megállapodás további pontjai konkrét speciális rendelkezést nem tartalmaz és a MÁV-START ZRt-nél a 10,11,12 MMK kategóriák valamelyikébe tartoznak.” 

Egyszerűen azok a munkavállalók, akik a 10-11-12- MMK kategória valamelyikébe tartoznak, de csak az alanyi jogú 10% bérfejlesztésbe részesültek, visszamenőlegesen + 4% bérfejlesztésre lesznek jogosultak. 

A Vasutasok Szakszervezete, mint a probléma szószólója várja a konkrét módosító szöveget. 

Lehetséges az, hogy 2017-ben úgy kell egy sugárveszélyes eszközzel munkát végeztetni, hogy a leselkedő veszélyekről a munkavállalót nem tájékoztatják? Mondhatnánk persze egyből, hogy igen előfordulhat, ha nem tudnánk, hogy nem egy apró munkaeszközről van szó, hanem egy igen termetes röntgenkapuról. Mégpedig a MÁV Zrt. területén, Kelebia állomáson. 

Szegedi tagjainktól értesültünk arról, hogy egy ideiglenes röntgenkaput telepítettek Kelebiára. A telepítés napján 6.00 és 18.00 óra között tolatásvezető dolgozott a röntgenkapu területén, mindenfajta tájékoztatás és oktatás nélkül. Az üzemeltetési vezérigazgató-helyetteshez fordultunk, hogy kiderüljön, ki a felelős a munkavállaló egészségének a veszélyeztetéséért! Levelünk itt olvasható. 

A munka törvénykönyvén több ponton is változtatni szeretne a kormány, ezek közül a legnagyobb negatív visszhangot a munkaidőkeret három évre növelése kapta. Ez a hagyományos kékgalléros munkakörökben dolgozókat érintené hátrányosan azáltal, hogy a jelenlegi háromszorosára növelné azt az időt, ami után a munkáltatónak kötelezően ki kell fizetnie a túlórázás, hétvégi, vagy éjszakai műszak után járó pluszpénzt. A munkaidőkeret az aktuális munka törvénykönyvében legfeljebb 4 illetve 6 hónap, a szakszervezettel rendelkező nagyobb gyárakban kollektív szerződéssel kitolható 1 évre – utóbbi lehetőséget változtatná 36 hónapra a kormány. 

Több szakszervezethez hasonlóan a Vasutasok Szakszervezete is kialakította álláspontját és több pontban elitéli a törvény ilyen irányú módosítását. 

A 2003/88/EK Irányelv 19. cikkének egyértelmű szabálya alapján kollektív szerződéssel arra nyílik mód, hogy a munkaidőkeret legfeljebb tizenkét hónapra növekedjék. Ennél hosszabb időszak kikötésére még kollektív szerződés esetén sincs lehetőség, ezért az Mt. e tervezett módosítása az irányelvi rendelkezésekkel ellentétes, mely akár a kötelezettségszegési eljárás lehetőségét is magában rejti. 

A teljes anyag itt olvasható. 

Vasutasok Szakszervezete 

A Hírnök nyomtatható verziója itt érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.