2017. 05. 23. 11:31

20. Heti VSZ Hírnök

A mögöttünk álló héten több hír is napvilágot látott a vasút és szakszervezetünk háza tájáról.

Szakértői egyeztetések kezdődtek a dolgozóknak hátrányos szabályokról, de még nem látni, hogy a kormány valóban enged-e a szakszervezeti követeléseknek.

Megkezdődtek a héten a szakértői tárgyalások a Munka törvénykönyve (Mt.) átfogó felülvizsgálatáról. A kérdés szerepelt ugyan a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) idei menetrendjében, de napirendre tűzésébe valójában akkor egyezett bele a kormány, amikor a szakszervezetek határozott tiltakozása miatt a parlament gazdasági bizottsága kénytelen volt visszavonni a munkaidőkeret 3 évre bővítésének ötletét. A "rabszolgatörvény" lehetővé tette volna, hogy a kötelező túlmunkákat csak 36 hónap elteltével fizesse ki a munkáltató. A sikerhez hozzátartozik, hogy a munka világának új szabályai ellen 2011 őszén még 70 szakszervezet, civil- és társadalmi szervezet vitte utcára a tagjait hangos nemzetközi tiltakozás kíséretében. Hat évvel később az is hírértékű kormányzati gesztus, hogy hajlandók meghallgatni az érdekvédőket. További részletek itt.

 

A MÁV-csoport eredményesen zárta a 2016. évet is, megfelelően gazdálkodott a rá bízott vagyonnal, saját forrásból fejlesztéseket hajtott végre - mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a vállalatcsoport munkáját értékelő sajtótájékoztatón.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a MÁV-csoport 2016-ban 132 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 138 milliárd forinttal szemben, a mérséklődés elsősorban a vasúti áruszállítás csökkenésére vezethető vissza.

A cégcsoport adózás előtti eredménye 14 milliárd forintot tett ki tavaly az egy évvel korábbi 40 milliárd forinttal szemben, a mérséklődés főleg az adósságrendezéssel függ össze, 2015-ben a MÁV állami konszolidáció segítségével, tavaly viszont már saját forrásból fizette a cégcsoport adósságállományát, amely 2016 végére 66 milliárd forintra csökkent a 2015. végi 99 milliárd forintról.

A múlt évben a leányvállalatok közül a MÁV Zrt. 151 milliárd forint árbevételt ért el, az adózás előtti eredménye 12 milliárd forint lett, a MÁV-Start 99 milliárd árbevétellel és 4 milliárd adózás előtti eredménnyel zárta a tavalyi évet. A közlemény részletei honlapunkon olvashatóak.

Reméljük, hogy az eredményes gazdálkodás hozadékát hamarosan a munkavállalók is érezni fogják, például a munkakörülmények jelentős javulásában.

 

A tavasz és a beköszöntő jó idő mozgásra csábította tagjainkat.

A héten két Területi Képviseletünk is megtartotta hagyományos Családi-, és szabadidős napját. A rendezvényeken készült fényképek megtekinthetőek megújult honlapunk galériájában. Részletek a júniusi Magyar Vasutasban.

 

A Heti Hírnök nyomtatható verziója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.