2017. 06. 05. 20:27

22. Heti VSZ Hírnök

A Rail Cargo Hungarianál szakszervezeti kezdeményezésre 2017. május 31-én rendkívüli VÉT ülés keretében egyeztetett az érdekképviseleti oldal és a munkáltató. Az ülés két napirendi pontja a 2018. évre vonatkozó bértárgyalások előkészítése, továbbá a szakszervezetek által felvetett, a technológiai létszámmal kapcsolatos észrevételek egyeztetése volt. Az első napirendi pont keretében a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum 2018. évi emelésének besorolási rendszerre gyakorolt hatását ismertette a munkáltató. A minimálbér 2018. január 1-től a jelenlegi 127.500 Ft-ról 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig a jelenlegi 161.000 Ft-ról 180.500 Ft-ra emelkedik. Az emelés bevezetése az RCH-nál a jelenleg hatályos bértábla 8-12-es munkaköri kategóriáihoz tartozó alapbér minimumok összecsúszását eredményezné. Ennek kiküszöbölésére a munkáltató a kötelező emelést meghaladó, sávonként eltérő, lépcsőzetes alapbér-minimum emelkedés lehetőségét vizsgálta, ahol a képzett minimum értékekre történő ráállás 350 munkavállalót érintene. További részletek honlapunkon.

 

A héten véleményeztük a MÁV Zrt. munkavállalóinak mobilitási célú lakhatási támogatásáról szóló utasítás tervezetet. A mobilitási hajlandóság növelése, illetve a lakóhelyüktől távol eső munkavégzést vállalók lakhatási támogatása a jelenlegi helyzetben különösen fontos érdek. Ennek felismerése már önmagában is üdvözlendő, ugyanakkor kizárólag az érdemi támogatások, cselekedetek vezethetnek el az alap célkitűzéshez, azaz a drasztikus munkaerő-hiány pótlásához, az elvándorlás megállításához. Éppen ezért a Vasutasok Szakszervezete számára érthetetlen, hogy miért ennyire szűk a támogathat munkavállalók köre. Hogyan lehetséges az, hogy a tervezetben csak egyetlen forgalmi munkakör szerepel?  A munkáltatónak küldött teljes véleményünk itt elolvasható.

 

A MÁV-START Zrt. nél is zajlottak az események. A vonatkísérő személyezt munkavégzéséről szóló utasításban több olyan előírás is helyet kapott, amely olyan esetekben is a jegyvizsgálóra terheli a felelősséget, amelyekben a jegyvizsgálónak ráhatása nincs is. További feszültséget szül a vonatkísérő- és mozdonyszemélyzet vezénylésének összevonása, a menetfordulók elkészítése. Mindkét témában konzultációt kezdeményeztünk, ahová a Vezérigazgató Urat is elvárjuk!

 

Számos munkakör esetében kiegészítő javaslatokat tettünk a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. bérmegállapodásához. A megnevezett munkakörök folyamatosan szerepelnek a vállalat álláshirdetéseiben, így véleményünk szerint a már most ezekben a munkakörökben dolgozó munkavállalók megtartását elősegítené, ha kiegészülne a megállapodás. A munkakörök az SZK vezetőjének küldött levelünkben találhatóak.

 

Június 1-én a MÁV-HÉV Zrt.-nél is tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltató és a szakszervezetek – igy a Vasutasok Szakszervezete- képviselői. Téma a bérmegállapodás 1. pontjának (munkaköri besorolási rendszer kidolgozása) módosítása volt. Az új munkaköri rendszer bevezetésének akadályai miatt kérte a munkáltató a szakszervezetek együttműködését a korábbi megállapodás felülvizsgálatához, határidejének július 31-ig történő meghosszabbításához. A jelenlévő szakszervezetek a javaslatot elfogadták, azzal a kitétellel, hogy a rendszer bevezetésének január 1-ig visszamenőleges hatállyal kell megtörténnie. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a szenioritás elismerésének kérdésében a MÁV-HÉV Zrt.-nél is a MÁV-nál megkötött megállapodást alkalmazzák majd, annak elfogadása után.

 

Május 31-én mentőápolók és mentős dolgozók vonultak az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza elé, hogy a beígérthez képest jóval szerényebb béremelés után több pénzt, valamint munkakörülményeik javítását követeljék. Azért is küzdenek, hogy a 7800 mentős „újra elismert tagjává váljon a társadalomnak, ugyanis az utóbbi évtizedekben kormányok jöttek-mentek, ám mindegyiktől csupán ígéreteket kaptak. Ilyen körülmények között egyre többen mennek el a versenyszférába vagy külföldre”. A mentődolgozók követeléseit támogatva a Vasutasok Szakszervezete tagjai is ott voltak a demonstráción. Az eseményen készült képek honlapunk galériájában találhatóak.

A 22. Heti VSZ Hírnök nyomtatható változata innen letölthető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.