2017. 10. 08. 18:15

40. Heti VSZ Hírnök

Október 4-én konzultáció volt a MÁV-START Zrt-nél a csoportvezetői pótlék elszámolása-, a járműszerelő III-IV. munkakörök létszámkvótája tárgyában, valamint az általános karbantartó III-IV. munkakör bevezetésének lehetőségéről.

A csoportvezetői pótlék elszámolásával kapcsolatban elmondtuk, hogy a tagjainktól kapott információk szerint a munkáltató nem fizeti ki a csoportvezetői pótlékot a rendkívüli munkavégzésként elrendelt időszakra. Felhívtuk a munkáltató figyelmét arra, hogy az erről szóló hatályos munkáltatói utasítás alapján (MÁV-START Értesítő 43. szám, 2017.), a csoportvezetői pótlék minden teljesített munkaórára jár a munkavállalóknak.  A teljesített munkaóra pedig mind a kötelező órákat, mind a túlórákat magába foglalja. Felszólítottuk a munkáltatót, hogy minden megbízással rendelkező munkavállaló esetében vizsgálja meg, hogy helyesen történt-e az elszámolás, mégpedig a megbízás napjára, illetve 3 évre visszamenőleg. Amennyiben van a munkáltatónak túlórára ki nem fizetett csoportvezetői pótlék-fizetési kötelezettsége, akkor azt rendezze. További részletek a honlapunkon.

 

A héten a MÁV-székház dolgozói arról kaptak tájékoztatást, hogy „változnak a parkolási feltételek a MÁV-székház környékén.” Előszőr csak szóban, majd – sürgetésünkre- Hírlevélben is közreadták a kerület új fizetős zónáira vonatkozó, október 1-től érvényes előírásokat. Ennyi.

A kerület egyik legnagyobb adófizetőjeként a MÁV-csoport úgy tűnik meg sem próbált az önkormányzattal egyeztetni olyan munkavállalói kedvezményekre vonatkozóan, amire amúgy más kerületekben van példa. Felszólítottuk a MÁV menedzsmentjét, hogy sürgősen kezdjen tárgyalásokat az önkormányzattal. Ezzel kapcsolatos levelünk itt olvasható.

 

A MÁV Zrt. és az érdekképviseletek az együttműködés jegyében Esélyegyenlőségi tervet kötöttek 2016. év végén a 2017-2020 közötti időszakra. Az Esélyegyenlőségi tervben szereplő feladatok megvalósítása érdekében – a Vasutasok Szakszervezetének részvételével - a héten megalakult a 10 fős Esélyegyenlőségi Bizottság.

A bizottság cselekvési programjában szereplő feladatok:

  • A panasztételi eljárás, panaszkezelési eljárási rend kialakítása.
  • A kommunikáció csatornáinak kiépítése.
  • Oktatási anyagok kidolgozása.
  • Megváltozott munkaképességű munkavállalók, mint foglalkoztatási prioritási csoport.
  • Az 50+ munkavállalók, mint foglalkoztatási prioritási csoport.
  • A gyermeket vállaló és gyermekgondozási szabadságon lévők segítségét szolgáló program.

 

A GYSEV Zrt-nél a héten megtartott üzemi tanácsi választásokon a Vasutasok Szakszervezete részéről Ács Katalint, Ferenczy Anikót és Locsmándi Bélát választották a munkavállalók a testület tagjaivá. Gratulálunk a GYSEV-nél megválasztott Üzemi Tanács tagoknak, sikeres és eredményes munkát kívánunk! Négy szakszervezet összefogásával sikerült az évek óta fennálló hegemóniát megtörve ellensúlyozni a GYDSZSZ kirekesztő, minden együttműködést elutasító magatartását. Köszönjük mindenkinek aki segítette a kampányt, a lebonyolítást! Nagy feladat volt, becsülettel teljesítették.

Köszönet jár azoknak is akik szerettek volna egy "dolgosabb" Üzemi Tanácsot, ezért ránk szavaztak. Nekik és az összes GYSEV dolgozónak ígérhetjük, hogy tagjaink lehető legjobb tudásuk szerint fognak tevékenykedni. Véleményetekkel, javaslataitokkal segítsétek munkájukat!

 

A Vasutasok Szakszervezete tisztségviselői bejárást tartottak Miskolc Rendező pályaudvaron. A VI. számú őrhelyen ágyi poloska fertőzés van, ami már olyan mértéket öltött, hogy az épületben tartózkodó munkavállalók egészségét veszélyezteti. A TIZO megkezdte az írtást, a fertőzött gócok kiiktatását, de eddig nem volt elég hatékony, mert egyre több ágyi poloska jelenik meg. Szintén Miskolc Rendezőt érinti, hogy a vágányok között olyan kavicságy van elterítve, amin a közlekedés balesetveszélyes. A huzamosabb ideig ezen való járás a munkavállalók térdízületét, oly mértékben veszi igénybe, ami miatt maradandó egészségkárosodást is szenvedhetnek. Érinti ez a kocsivizsgálókat, kocsirendezőket, és a külsős vonatfelvevőket. Az érintett szakszolgálat vezetője ígéretet tett arra, hogy ott, ahol lehetőség van a vágányok közét megtisztítja és egy gyalogutat képeznek a munkavállalók biztonságos közlekedését biztosítva.

A 40. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.