2021. 03. 16. 09:40

A megelőzésért

A Vasutasok Szakszervezete számára nagy fontosságú a munkavállalók és ezen belül tagtársaink egészségének megvédése, megtartása. Különösen igaz ez a lassan egy éve zajló Covid-19 járvány ideje alatt.

Ezt támasztja alá a saját tulajdonú és bérelt közúti gépjárművekben, illetve az egyéb vasúti járművekben a légtér fertőtlenítését célzó néhány hónappal ezelőtti kérésünk is. A munkáltató ennek megoldása érdekében megtett hathatós közreműködését köszönjük.

Sajnos most egy újabb problémával állunk szemben. Miközben hazánkat is elérte a járvány harmadik fázisa és napjainkban már 7-8000 főt regisztrálnak új fertőzöttként, hatványozottan nőhet az érintett kollégánk száma is.

A tömeges fertőzés megelőzését, elkerülését szolgáló intézkedések egyike lehet a járvány ideje alatt a munkára, szolgálatra jelentkező kollégáink testhőmérsékletének rendszeres mérése. A 2020. november 1.-től hatályos 38370/2020/MÁV elnök-vezérigazgatói utasítás tett is ilyen irányú utalást. Ez szerint a pályavasúti területi igazgatók hatáskörébe került azon objektumok kijelölése, amelyekben szükségesnek ítélik a munkára jelentkezők hőmérséklet mérését (1. pont második mondat).

Azonban a területekről, kollégáinktól kapott tájékoztatás szerint nem minden esetben jelölték ki azon szolgálati helyeket és objektumokat, ahol egyébként naponta 10-15-20 fő is jelentkezik munkára, majd az eligazítás után esetleg egy gépkocsiban akár hatan is kiutaznak a munkaterületre. Gondolunk itt pályafenntartási szakaszokra, pályafenntartási főnökségekre, ingatlankezelési egységekre, ingatlankezelési főnökségekre, esetlegesen TEB-es szakaszokra és főnökségekre, valamint nagyobb létszámmal rendelkező forgalmi csomópontokra.

A fentiek miatt ismételten kérjük, hogy az említett szolgálati helyekre mielőbb beszerzésre, majd használatba vételre kerüljenek olyan eszközök, amelyek biztosítják az testhőmérséklet érintésmentes mérését. Számításaink szerint ez az ingatlanos és pályás területet érintően nagyságrendileg 150 db. hőmérő haladéktalan beszerzését tenné szükségessé.

Ezen eszköz beszerzése és alkalmazása a továbbiakban segíthet elkerülni, megelőzni az olyan gócpontok kialakulását, amely a közelmúltban a sárvári hidász szakaszon történt, és amely ideiglenesen a szakasz tevékenységének teljes felfüggesztését okozta.

Kapcsolódó dokumentum:

Érintésmentes hőmérők

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.