2021. 01. 20. 22:23

A teljesítményösztönző esete a koronavírussal

Mi történik akkor, ha a TEB-es munkavállaló önhibáján kívül megfertőződik a koronavírussal, vagy karanténba kerül? Egy biztos, a dolgok jelenlegi állása szerint elesik a teljesítményösztönzőtől.

Történetünk szereplőit a MÁV Zrt. iskolázta be felsőfokú távközlési tanfolyamra. A BGOK-n szervezett képzés során kiderült, hogy a csoportból egy hallgató koronavírussal fertőződött. Ilyen esetre a MÁV Zrt. 28241/2020/MÁV pandémiás esetek kapcsán alkalmazandó útmutatója részletesen meghatározza a teendőket. Ezek szerint, ha a munkavállaló maga nem beteg, azonban környezetében előfordul fertőzés, akkor elkülönítését, járványügyi megfigyelését rendelik el vagy járványügyi zár (karantén) alá kerül. Ha a munkáltató nem tudja a munkavállalót otthoni munkavégzés keretében foglalkoztatni, a munkavállaló táppénzre jogosult. A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7"-es kóddal igazolja.

Ennek értelmében valamennyi érintett tanfolyami résztvevő karanténba és táppénzre került. Ez önmagában is nagyon nehéz helyzet, azonban az esetnek később nem várt következményei lettek, amikor kiderült, hogy ezzel az érintettek elesnek bruttó 45 000 forinttól. Ugyanis a TEB munkakörökre PILOT jelleggel bevezetett teljesítményösztönző rendszerből ki vannak zárva azok, akiknek betegség miatti távolléte a tíz munkanapot meghaladja. 

Történetünk további szereplői azok, akik betegek lettek, „vagy érezték magukon a betegség jeleit.” A felelősen eljáró munkavállalók azzal, hogy táppénzes állományba mentek, elkerülték a kollégáik megfertőzését, így biztosították a közlekedés biztonságának fenntartását. Hozzájárultak a végpontokon a vírus tömeges elterjedésének megakadályozásához, vállalva a jövedelem csökkenését. Egyesek táppénz kiegészítést sem kaptak, mivel a háziorvos „8”-as kóddal vette fel őket. Sajnos jelen állás szerint ezek a kollégák sem részesülnek a teljesítményösztönzőből.

A Vasutasok Szakszervezete szerint ez így nem fair a kollégákkal szemben, ezért kezdeményeztük a munkáltatónál, hogy a COVID-19 vírussal összefüggésben keletkezett betegállományos napok ne jelentsék a teljesítményösztönzőből történő kizárást. 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.