2019. 05. 29. 19:16

Átépítések, fokozódó leterheltség, elmaradt kifizetések a forgalomnál

Az utóbbi időben több vonalszakaszon, állomáson folynak átépítési, felújítási munkálatok. Ezek a munkák természetszerűleg többlet tevékenységet, leterheltséget jelentenek a forgalmi személyzetnek. Azonban eljön az a határ, amikor beavatkozás szükséges.

Százhalombatta átépítése kapcsán a forgalmi szolgálattevők munkavégzési helyét konténerben alakították ki, ahol szolgálatonként 1 fő forgalmi szolgálattevő teljesít szolgálatot. Az átépítés jelenlegi fázisában a konténer és a vonatközlekedésre használt vágányok (így a peronok) között is munkaterület helyezkedik el. A munkaterület miatt a felhatalmazási hely megközelítésére korábban használt szolgálati átjáró is a munkaterület része lett, így a konténer és a felhatalmazási hely csak jelentős (több száz méteres) kerülővel közelíthető meg. A menetrend tarthatósága miatt ez többlet terhet ró a munkavállalókra.

A Vasutasok Szakszervezete a témában konzultációt kezdeményezett. A konzultáción elhangzott, hogy a többlet terhet enyhítené egy második dolgozó – külső forgalmi szolgálattevő – beállítása, aki a felhatalmazásokat, az írásbeli rendelkezés kézbesítéseket elvégezhetné. A 40a átépítése kapcsán többször kell – korábbi technológiai létszámon felül – párhuzamosan forgalmi személyzetet biztosítani (pl.: sötétüzemek) a vonalszakaszon. A százhalombattai második forgalmi szolgálattevő – az előzőek és a jelenlegi létszámhelyzet miatt – már nem gazdálkodható ki tartósan.

A munkáltató másik lehetőségként a százhalombattai forgalmi szolgálattevők alapbérének 8%-os emelését vizsgálja, határozott időre. A határozott időszak az átépítés azon fázisai, mely alatt a felhatalmazás helye csak jelentős kerülővel közelíthető meg a tartózkodási helyről. Ez javaslatuk szerint a 04.19-től, 07.07-ig terjedő időszak.

Szintén az átépítéseket érintő probléma amelyben intézkedést kértünk, hogy a 80c vonalszakaszon dolgozó tagjaink számára elmaradt az átépítés alatt végzett  áldozatos tevekénységük elismerésére,  és a 100-as vonal (Püspökladány-Debrecen)  korszerűsítése kapcsán sem sikerült teljes mértékben elismerni tagtársaink  munkáját,  elsősorban a felsővezeték szerelők, biz. ber. munkavállalók, mesterek tekintetében.

Bp.-Keleti pályaudvar felújítása miatt a személyszállítási forgalom lebonyolítása több állomás bevonásával került végrehajtásra , ezért szakszervezetünk javasolja, hogy az érintett szolgálati helyeken többlet tevékenységet végző munkavállalók végzett tevékenységük arányában részesüljenek anyagi juttatásban.

Továbbá kezdeményeztük, hogy a napokban kiadott,  főrendelkezők részére biztosított  egyszeri kifizetés körébe kerüljön be Szolnok állomás főrendelkező munkaköre , mivel  megfelel a kifizetés feltételeinek.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.