2019. 01. 18. 13:30

Bértárgyalás munkáltatói ajánlat nélkül

Január 18-án ülésezett a MÁV Zrt. Érdekegyeztető Tanácsa, melynek napirendi pontján a 2019. évre vonatkozó bérintézkedésekkel kapcsolatos tárgyalások megkezdése, illetve az alanyi jogú-és választható béren kívüli juttatásokra vonatkozó munkáltatói javaslat megvitatása szerepelt.

Az érdemi vita előtt, a Vasutasok Szakszervezetének képviseletében Meleg János elnök azt kérte a munkáltatótól, hogy a felek egyezzenek meg a tárgyalások időponti és tartalmi ütemezésében. Ezt a kérést a munkáltató elfogadta.

Az elnök-vezérigazgató rövid összefoglaló tájékoztatást tartott arról, hogy a 2019-es év újra komoly kihívásokat állít a vasút elé. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2017-ben megkötött 3 éves bérmegállapodás utolsó évében vagyunk, azonban a hatályos megállapodásban foglaltak tekintetében az elmúlt időszak makrogazdasági, illetve munkaerő-piaci folyamatai beavatkozást, korrekciót tesznek szükségessé. A munkáltató elkötelezett a munkavállalók megtartásában, ezen túlmenően azonban kiemelten fontos cél a szolgáltatási színvonal növelése és új munkavállalók bevonzása.

A munkavállalók bérfejlesztésére vonatkozóan tájékoztatták a tulajdonos kormányt a fenti gazdasági folyamatok vasútra gyakorolt hatásairól és a szükséges források biztosításának igényéről. Elmondta, hogy a kormányzat hozzáállása nagyon fontos tényező, így ahhoz, hogy a kért forrást megkapjuk, másfajta magatartást kell tanúsítanunk, mint korábban. Tényként kell elfogadni, hogy az eddig megszokott működési mechanizmus, ideértve az utasítások és különösen a képzés rendszerét, elavult és alkalmatlan az elvárások megvalósítására. Ezért valamennyi vezetőtől és érdekképviselettől konkrét javaslatokat vár a megoldási lehetőségekről.

A vezérigazgató Meleg János kérdésére válaszolva elmondta, hogy a tárgyalások kizárólag csoportszinten értelmezhetők.

Konkrét, a bérre vonatkozó ajánlata jelen pillanatban nincs a munkáltatónak, erre csak a jövő heti minisztériumi egyeztetések után lehet visszatérni.

Szakszervezetünk az elnök-vezérigazgatói tájékoztatóra úgy reagált, hogy hasonlóan látjuk a helyzetet, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a szakszervezetek elmondhatatlan számú tanulmányt, javaslatot tettek már a munkáltató asztalára. Sokkal inkább a döntést kellene meghozni arról, hogy ezek közül mely javaslatokat tudjuk közösen képviselni a tulajdonos előtt. A munkáltató bérfejlesztési javaslatát várjuk.

A következőkben a munkáltató rövid tájékoztatást tartott a 2019. január 1-jén életbe lépő adóváltozások a VBKJ-t érintő hatásairól. Elhangzott, hogy a 2018-ban választható 15 elemből kettőt a jogszabály kivett a VBKJ köréből, három maradt adómentes, három kedvezményes adózású, az összes többi pedig munkabérként adózik a jövőben.

Ezért a munkáltató javaslata, hogy a 2019-es elemek között csak az adómentes, illetve kedvezményes adózású – összesen – hat elem, valamint a munkabérként adózó készpénz elem maradjon benne.

A szakszervezetek ezt nem fogadták el, mert bár valóban hátrányos a fentieken kívüli elemek választása, a munkavállalók szabad önrendelkezését ne csorbítsuk. A Vasutasok Szakszervezete ezen felül szükségesnek tartja a VBKJ éves keretösszegének emelését. A munkáltató a keretösszeg emelését nem támogatja, ezért a VBKJ 2019-re vonatkozó KSZ módosítása nem történt meg.

A munkáltató másik javaslata: az alanyi jogú SZÉP-Kártya vendéglátás zsebre történő, nettó 92.900 Ft juttatás vagy maradjon változatlan mértékű, vagy kerüljön megemelésre nettó 150.000 Ft-ra úgy, hogy a VBKJ éves keretösszege bruttó 194.600 Ft-ra csökken.

A szakszervezetek ezt sem fogadták el. Külön hangsúlyozták, hogy a következő tárgyalási napon beszélni kell az önkéntes nyugdíjpénztárba fizetendő munkáltatói tagdíj-kiegészítésről, valamint a gépjárművezetői pótlék megnyugtató rendezéséről is.

A VSZ kiemelte azt is, hogy az Egészségmegőrző Programban való részvétel is SZJA fizetési kötelezettséggel jár a munkavállalók számára. A programban való részvétel azonban nem járhat plusz teherrel a munkavállalók részére! A munkáltatónak ezt a terhet valamilyen módon kompenzálnia kell az érintettek felé.

A munkáltató válaszában kijelentette, hogy ezt a pluszterhet átvállalják, vagy visszaadják, ennek a pontos megvalósítási gyakorlatán dolgoznak.

A VÉT következő ülése 2019. január 29-én lesz, 13.00 órai kezdettel.

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ MÁV Hírnök 20190118

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.