2021. 03. 01. 19:34

Folytatás a pályásoknál

Mint már arról korábban olvashattatok honlapunkon, a Vasutasok Szakszervezete és a VDSZSZ kezdeményezésére megkezdődött a készenlétes helyiségek a 3/2002.(II.18) SzCsM-EüM együttes rendelet szerinti követelményeinek felülvizsgálata.

A folyamat elsőként a TEB-es munkavállalók által használt épületek, helységek vizsgálatával vette kezdetét. A Vasutasok Szakszervezete úgy ítélte meg, hogy a pályafenntartási szakszolgálat által használt helyiségek felülvizsgálata is van olyan sürgős, hogy ezen a területen is elkezdődjenek a felmérések. Ennek érdekében többször kértük, sürgettük a munkáltatói oldalt a munka mielőbbi megkezdésének érdekében.

Szakszervezetünk elérte a célját és 2021. február 4.-én az egyébként népes -nyolc főből álló- különítmény látogatást tett a Budapesti Pályavasúti Területi Igazgatóság Észak pályafenntartási Főnökségének Angyalföldön lévő pályafenntartási szakaszán.

A helyiséget vizsgáló bizottságban az illetékes főnökség-, az ingatlanüzemeltetés-, és a munkavédelmi szervezet kollégái vesznek részt. Természetesen a Vasutasok Szakszervezete tisztségviselője is kiveszi a részét a munkából.

A cikk megírásának pillanatáig az alábbi pályás szakaszokon történt meg a felmérés:

Angyalföld, Aszód, Jászboldogháza, Hatvan, Sárbogárd, Szakály-Hőgyész, Dombóvár, Siófok, Fonyód, Kaposvár, Rákoshegy, Nagykáta, Győr és Hegyeshalom.

Az már most látszik, hogy nem volt alaptalan az érdekképviseletek azon állítása, hogy a munkahelyi készenlét eltöltésére kijelölt helyiségek nem minden tekintetben felelnek meg a kötelező minimumoknak.

A pécsi területet járva több helyen örömmel találkoztunk az előző 3-4-5 évben végrehajtott olyan korszerűsítésekkel, mint például ablakok, ajtók, ágyak cseréje, fürdők felújítása.

Persze sajnos nem mindenütt ez a jellemző. A teljesség igénye nélkül néhány jellemző hiányosság: a falak tisztasági festésének hiányosságai, padlóburkolati problémák (linóleum csere, hidegpadló), menekülési útvonalak fel nem tüntetése, ablakokon a nap sugárzása ellen védő árnyékolás hiánya. Több helyszínen nem megfelelő a fából készült szekrények állapota (zárhatatlanok, ajtajuk leesik), jellemzően a vizes blokkokban megjelenő penész, néhol hiányzik az átlátszó (üvegezett) ajtók megjelölése, Beázások nyomai láthatóak, Időszakos karbantartások elmaradása, hiánya, takarítatlanság. Szinte mindenütt felvetődött a klimatizálás szükségessége.

Az eddig ellenőrzött helyiségek alkalmasak ugyan a készenlét tartására a felvett jegyzőkönyvek megállapításai szerint, de a hibák, hiányosságok kijavítása és felszámolása egyre sürgetőbb feladat. Csak reménykedhetünk, hogy minderre lesz elegendő anyagi és persze emberi erőforrás.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.