2019. 06. 29. 10:29

300 méter

Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez. - Magyarország Alaptörvénye XVII. cikk (3) bekezdése.

E heti munkavédelmi őrjáratunk következő helyszíne Mezőfalva állomás, ahol a munkakörülményeket és a munkavédelmi szabályok teljesülését ellenőrizte kis csapatunk. Külön apropót szolgáltatott ellenőrzésünknek, hogy - a pécsi vonatok elterelése miatt – az állomás leterheltsége nő, plusz egy váltókezelő biztosítása válik szükségessé.

Tudni kell, jelenleg az állomáson egy „bakter” van a végponti oldalon, aki valamilyen közlekedési alkalmatossággal (kerékpár, motor, autó) szaladgál ide-oda az állomás két vége között. Július közepétől ez a helyzet változik, mindkét oldalon váltókezelő teljesít majd szolgálatot.

Ennek akár örülhetnénk is, de a kezdőponti őrhelyen emberhez méltatlan körülményeket találtunk. A történet idén márciusban kezdődött azzal, hogy az elektromos hálózat egy tűzeset miatt megrongálódott, azóta nincs áramellátás az őrhelyen és a térvilágítás sem üzemel. Lassan fél éve tart ez az áldatlan állapot, annak ellenére, hogy a munkavédelemre vonatkozó szabályok kötelező világítási paramétereket írnak elő a munkahelyekre, a tér és a váltókörzet megvilágítására. Vaksötétben kell megközelíteni az őrhelyet, kézilámpa fényénél naplót vezetni, és meggyőződni a váltók használhatósági feltételeiről. Rendkívül balesetveszélyes állapot, amelyet csupán 300 méter elektromos vezeték pótlása választ el a civilizációtól.

Valamikor szebb napokat megélt konténer őrhely sincs túl jó állapotban. Vezetékes vízellátás hiányában takarítás nyomait sajnos nem véltük felfedezni, koszos, fülledt, beázik, a munkavállalók elmondása szerint rágcsálókkal és bogarakkal kell osztozniuk ittlétük ideje alatt. Ideiglenes tartózkodásra is alkalmatlan, nemhogy állandó munkavégzésre. A nyári meleg munkakörnyezet további megpróbáltatásokat ró majd munkavállalóinkra a munkavégzés, munkáltatói jogkörgyakorlókra pedig a megfelelő feltételek biztosítása tekintetében.

A munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében ismételten területi igazgató úrhoz fordultunk segítségért.

Kezdőponti váltókezelői őrhely tekintetében az alábbiakat kértük:

  • áramszolgáltatás és a térvilágítás helyreállítása,
  • megfelelő tisztaság feltételek biztosítása, rágcsálók és rovarok irtása,
  • hűtőszekrény biztosítása a meleg munkakörnyezetben szükséges védőital megfelelő hőmérsékleten tartásához, az ételek tárolásához,
  • asztali vagy álló ventilátor a meleg munkakörnyezet miatt,
  • rezsó vagy mikróhullámú sütő az ételek melegítéséhez,
  • megfelelő higiéniájú illemhely biztosítása

Végponti váltókezelői őrhely tekintetében kérésünk a következő volt:

  • megfelelő tisztaság feltételek biztosítása, rágcsálók és rovarok irtása
  • hűtőszekrény biztosítása a meleg munkakörnyezetben szükséges védőital megfelelő hőmérsékleten tartásához, az ételek tárolásához,
  • asztali vagy álló ventilátor a meleg munkakörnyezet miatt,
  • rezsó vagy mikróhullámú sütő az ételek melegítéséhez,
Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.