2021. 01. 20. 13:45

A készenléti beosztásokról

Az utóbbi időben több felvetéssel éltünk a készenléti beosztások készítése ügyében. Ennek kapcsán most megérkezett a munkáltató által kiadott iránymutatás.

“A munkavállalók készenléti beosztásának kialakítása során - a munkaviszonyra vonatkozó szabályok betartásán túlmenően - törekedni kell arra is, hogy a munkavállaló szabadsággal érintett napjait közvetlenül megelőző és követő kettő pihenőnapra, illetve munkaszüneti napra ne kerüljön sor készenlét elrendelésre, amennyiben a szabadságot a munkavállaló a KSz 43.§ szerinti határidő betartásával kérelmezte és ez a többi munkavállaló túlterhelése nélkül megoldható.

Ennek megfelelően kizárólag rendkívül indokolt esetben kerüljön sor a készenlét elrendelésére az egybefüggő szabadságot közvetlenül megelőző és közvetlenül követő kettő pihenőnapra vagy munkaszüneti napra.

Továbbá KSz. 37.§ 4. pontja alapján a készenlét legrövidebb időtartama akár 3 óra is lehet, azonban a készenlétek elrendelésénél törekedni kell a legalább 6 óra egybefüggő készenlét elrendelésére és ettől is csak szintén rendkívül indokolt esetben lehet eltérni”

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.