2018. 02. 14. 13:36

A MÁV Zrt. ne büntesse kétszer a munkavállalót!

A 2018. évi szóló differenciált alapbéremelésről szóló végrehajtási utasítás – és maga a bérmegállapodás is – tartalmazza azt a kizáró feltételt, miszerint: „Nem részesülhet differenciált alapbéremelésben az a munkavállaló, akinek esetében a KSZ 67.§ 2. pontja szerint jogerősen kiszabott hátrányos jogkövetkezményt tartanak nyilván.” Szerintünk viszont kétszer büntetni egy munkavállalót nem tisztességes.

A Vasutasok Szakszervezetének álláspontja szerint, ez a kizáró feltétel a kétszeres értékelés tilalmába ütközik. A kétszeres értékelés tilalma szerint a munkáltató nem élhet hátrányos jogkövetkezménnyel olyan ok miatt, amelyet a munkaviszony megszüntetésének indokaként is megjelöl [Mt. 56. § (4) bekezdés]. Ebből következik, hogy a differenciált alapbéremelésből történő kizárás – amely alapbéremelés a kollektív szerződést kötő felek megállapodásán alapul -, visszautalva a már elszenvedett hátrányos jogkövetkezményre gyakorlatilag ugyanazon kötelességszegés második „büntetését” jelentené.

Másrészt, a hivatkozott feltétel a differenciált alapbérfejlesztés odaítélésének alapelveivel sem összeegyeztethető, ezért annak mind a bérmegállapodásból, mind a végrehajtási utasításból történő törlése szükséges.

Továbbá, kértük annak indoklását, hogy miért tér el időben az alanyi jogú-, és a differenciált alapbéremelés végrehajtása. Amennyiben technikai okokra hivatkoznának, kértük megteremteni - vállalatcsoport-szinten - a január 1-jével történő differenciált bérfejlesztés végrehajtását, hiszen az egy nap eltérés a január 1-jén munkát végző munkavállalók számára jelentős hátránnyal járna!

 Kapcsolódó dokumentum:

A Differenciált béremeléssel kapcsolatos VSZ álláspont.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.