2019. 04. 25. 19:24

A prevenció és a szűrővizsgálatok fontosságáról

Szakszervezetünk mindig támogatta a MÁV Zrt. egészségmegőrző programját, amely a munkavállalók egészségi állapotának megőrzése mellett a munkahely-megtartáshoz is érdemben hozzájárul. A rendszer további javítására tettünk javaslatot.

A közelmúltban néhány, a program hatálya alá nem tartozó, adminisztratív munkakörben dolgozó tagtársunk érdeklődött szakszervezetünknél, hogy lenne -e mód arra, hogy a programba bekerüljenek. A kérdést feltevő munkavállalók között krónikus kardiovaszkuláris megbetegedéssel, valamit mozgásszervi betegségben szenvedő kollégák is vannak, évtizedes vasúti szolgálattal a hátuk mögött.

Tisztában vagyunk vele, hogy a program elsősorban a fizikai igénybevételnek kitett dolgozók egészségmegőrzését célozza. Ugyanakkor meg kell vizsgálni a programban történő részvétel lehetőségét a szellemi munkakörben (adminisztratív munkakörben) foglalkoztatott munkavállalók esetében, amennyiben ezen munkavállalókat is érintik az utasításban meghatározott betegségek.

Tagadhatatlan, hogy a szellemi munkakörben foglalkoztatottak esetében a munkakörnyezet teljesen eltérő, mint a fizikai igénybevételnek kitett dolgozóknál, ám a munkavégzés során fellépő egészségkárosító tényezők ezen kollégákra is kihatnak. Véleményünk szerint a szellemi munkakörben foglalkoztatott munkavállalók számos stresszfaktornak vannak kitéve, mely jelentősen hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, amelyeket tetéznek az ülő életmód miatti további kockázatok.

Kezdeményeztük, hogy a munkáltató vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a program kiterjeszthető -e a jelenlegi munkavállalói kört meghaladóan is, akár akként, hogy fizikai dolgozói állomány által igénybe nem vett helyekre biztosítja a munkáltató a jelentkezést. Megoldásként nem tartanánk kizártnak azt sem, ha a szellemi munkakörben foglalkoztatottak esetén - figyelemmel arra, hogy a kóroki tényezőik eltérnek a fizikai állományétól - más jelentkezési feltételeket állapítana meg a munkáltató. Esetlegesen megoldást jelentene az is, ha a munkáltató a programban való részvételt korlátozná/kizárná azok esetében, akik az igénybejelentést megelőző két évben már részt vettek a munkáltató által meghirdetett programban.

Javasoltuk megfontolni annak az érintett csoportra vonatkozó önkéntes, anonim online felmérés készítését, melyből az érintett kollégák általános egészségi állapotáról hiteles kép lenne alkotható.

Számos olyan kiváló, régóta a vasútért dolgozó munkavállaló van, akinek az egészsége sajnos megrendült, s a program segítséget jelentene állapota javulásában. A program e kollégák esetében jelentős mértékben hozzájárulhatna a munkáltató szellemi erőforrásainak és tapasztalatai tőkéjének hosszú távú fenntartásához.

A munkáltató válaszában közölte, hogy törekvésük az, hogy az Egészségmegőrző program a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő, elsősorban fizikai (nem szellemi, vezetői) munkakörben foglalkoztatott munkavállalók számára nyújtson prevenciós és rekreációs egészségügyi lehetőséget.

A szellemi/irodai munkakörök tekintetében más hasonló egészségmegóvó lehetőségek biztosítását tervezik 2020. évre vonatkozóan pilotprogrammal a rendelkezésre álló költségkeretek figyelembevételével, pl. irodai masszázst, gyógytornát, dietetikai tanácsadást és munkavállalói szűrőprogramot. A tapasztalatok szerint igen nehéz bevonni széles körben a munkavállalókat olyan programba, mely saját szabadidő terhére vehető igénybe, amennyiben nem helyben történik a szolgáltatás vagy nem jár együtt az egészségügyi ellátáson felül valamilyen kényelmi juttatással.

Erre példa, hogy 2018 tavaszán a Vasútegészségügy segítségével indítottak Pécsen dietetikai tanácsadást és gyógytornát. Egy alkalom maximum 10 fő részvételét tette lehetővé, összesen 70 fő részére volt biztosítva a két program. A gyógytorna lehetőségre (3 alkalom) 9 fő jelentkezett, de végül 4 fő jelent meg, dietetikus tanácsadást pedig (4 alkalom) összesen 7 fő vette igénybe.

A Vasutasok Szakszervezete – tagjai egészségének megóvása érdekében évek óta igyekszik javaslataival tovább javítani az egészségmegőrző programot. Ahhoz azonban, hogy a program elérje célját, fontos, hogy az érintett munkavállalók elfogadják a prevenció és a szűrővizsgálatok fontosságát és részt vegyenek azokon.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.