2019. 03. 06. 21:17

A szakszervezetek a miniszterhez fordultak

A MÁV-csoportnál folyó bértárgyalások eddig nem vezettek eredményre annak ellenére sem, hogy a munkáltató is több alkalommal kijelentette, a rendelkezésére álló forrásokat kevésnek tartja a bérelvárások teljesítéséhez. A három meghatározó vasutas szakszervezet a tulajdonosi jogokat gyakorló miniszterhez fordult.

Miközben hetek óta zajlanak a tárgyalások, vészesen fogy a vasutasok türelme. Naponta érkeznek a hírek az ország minden területéről szakmájukat sok év után otthagyó tapasztalt kollégákról. Márpedig a távozó rutinos, a szakmát teljesen átlátó és a rábízott munkát maradéktalanul ellátni képes munkavállaló helyett nincs másik. Legalábbis nem azonnal. A vállalatcsoport jelen helyzetében képtelen kellő számban idecsábítani új munkaerőt.

Ezt a folyamatot meg kell állítani, mielőtt helyrehozhatatlan károk keletkeznek. A vasút hosszútávú működése érdekében a Vasutasok Szakszervezete mindig partner volt, és ezután is az lesz a különböző rendszerszintű megoldások kidolgozásában, végrehajtásában.

Régóta mondjuk, javasoljuk, hogy a biztonságos és stabil szolgáltatási színvonalat nyújtó működéshez kiszámítható jövőképet kell felmutatni mind a már itt lévő, mind az újonnan érkező munkavállalóknak. Ennek magában kell foglalnia a megfelelő munkakörülmények, munkafeltételek mellett elsősorban a bérek kérdését is.

Tekintettel arra, hogy a MÁV Zrt. nem képes a szükséges bértömeg biztosítására, a három meghatározó vasutas szakszervezet a tulajdonosi jogokat gyakorló miniszterhez fordult annak érdekében, hogy az idei és reményeink szerint egy középtávú bértárgyalás mielőbb eredménnyel záruljon.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez írt közös levelünk itt olvasható.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.