2017. 11. 21. 15:44

A téli lábbelinek raktárban a helye?

2017. január 1-től hatályba lépett a MÁV Zrt. új Munkavédelmi Szabályzata, mely fontos változásokat tartalmaz az egyéni védőeszközök (lábbelik) munkaköri és tevékenységekre vonatkozó meghatározása tekintetében.

A változások a pályás szakterületen dolgozó munkavállalókat is érintették. A régi acélbetétes bakancsok helyett, kompozit orrmerevítővel ellátott, bundás, hideg ellen is védelmet nyújtó lábbelik kerültek meghatározásra, előírása.

Ellenőrzéseink során sajnos azt tapasztaltuk, hogy a szakterület végrehajtó szervezeti egységein - számunkra érthetetlen okokból - nem alkalmazzák, nem ismerik az MvSZ vonatkozó előírásait.

Ez derül ki a MÁV SZK Zrt. Anyagellátási Osztály tájékoztatójából is, mely szerint, az új téli lábbelik beszerzése megtörtént, azok a raktárakban rendelkezésre állnak, de egyedül csak a szegedi térségből érkezett 120 pár rendelés. Joggal feltételezhető tehát, hogy a munkavállalók többsége nem rendelkezik az előírt védőeszközökkel.

Az egyéni védőeszköz hiánya - a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szerint - a munkavállalók közvetlen és súlyos veszélyeztetését jelenti. Ilyen esetben a munkavállalók jogosultak a munkavégzést megtagadni, ugyan akkor munkavédelmi bírságot megalapozó tényező.

Fentiek miatt, nagyon fontosnak tartjuk a védőeszköz ellátás biztosításában és megrendelésében érintett munkavállalók tájékoztatását, figyelmének felhívását, az MVSZ-ben előírt szabályok tudatosítását.

A Vasutasok Szakszervezete az egyéni védőeszközök hálózati szintű rendelkezésre állását folyamatosan ellenőrizni fogja!

 

A munkáltatónak írt levelünk itt olvasható.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.