2021. 02. 16. 15:38

Ahol a (szenny)víz az úr

A Vasutasok Szakszervezete és a VDSZSZ Szolidaritás aktív közreműködésével folyik a TEB munkavállalók által használt készenléti helyiségek felülvizsgálata. Az elmúlt években sokszor foglalkoztunk a témával, tartottunk bejárásokat, konzultációkat. Ennek következtében évek alatt több helyen sikerült elérnünk a készenlétben töltött idő minőségének javítását. Reméljük most végre átfogó megoldás születik.

Azonban vannak olyan szolgálati helyek, amelyeknél a szinte vállalhatatlan körülmények megszüntetése nem várhat a felmérés végéig.

Hatvanban az Energiaellátási Főnökség „kisvillamos” szakaszának telephelye, illetve készenléti helyisége közötti távolság elég nagy, és a készenléti helység nem felel meg a 3/2002.(II.8.) SzCsM-EüM együttes rendeletben megfogalmazott minimum követelményeknek.

Itt megoldást jelenthet, ha a szakasz épületének a tetőterében történik egy készenléti helyiség kialakítása, amely kisebb beruházással megvalósítható és jelentős mértékben segítheti a gyorsabb zavar-, és hibaelhárítást.

Szolnokon szintén az Energiaellátási Főnökség 12 fős „kisvillamos” szakaszának nincs telephelye.

Jelenleg egy magánszemélytől bérelt ingatlanban vannak elhelyezve, mely nagyobb részben a TIF szolnoki kirendeltség munkavállalóinak ad otthont. Több éve minden bejárás megállapította és a munkavédelmi ellenőrzések jegyzőkönyve rögzítette, hogy a munkahely és a készenléti helyiség nem felel meg a minimális feltételeknek. Legutóbb ezt 2020.08.22-én rögzítették az ellenőrzési naplóba, azonban változás azóta sem történt.

Ráadásként nagy volumenű, hirtelen lezúduló intenzív esőzés után szennyvíz önti el a készenléti helyiséget és a szakaszt irányító mester irodáját.

Megoldásként javasoljuk a telephely elköltöztetését. Városon belül több lehetőség kínálkozik a sokkal jobb munkakörülmények biztosítására, így a TIF helyi kirendeltségének munkavállalói is jobb helyzetbe kerülnének. Egy lépéssel két munkahely problémáit lehetne orvosolni.

A bejárások alkalmával több területen felvetették kollégáink, hogy a munkahelyi készenlét díjazásánál legyen különbség a heti pihenőnapon, illetve munkaszüneti napon teljesített órák elszámolásában. Ezért kezdeményeztük a MÁV KSZ 37.§ 6. pontjának módosítását: "Ha a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulásával vagy külön írásbeli megállapodás alapján a készenlétet a munkáltató telephelyén töltötte el, a munkanapon elrendelt készenlét esetén az alapbér 55 %-a, pihenőnapon elrendelt készenlét esetén az alapbér 70%-a, míg a munkaszüneti napon elrendelt készenlét esetén az alapbér 85%-a illesse meg a munkavállalót."

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.