2018. 03. 02. 11:53

Célba ért a VSZ kezdeményezése: bővül a szolgálati idő elismerésére jogosultak köre

A szolgálati időre vonatkozó megállapodás számos munkavállalónak jelent valós köszönetnyilvánítást a vasúton végzett évtizedes munkáért. Azonban az aláírás óta több hölgy tagtársunk kereste meg a Vasutasok Szakszervezetét azzal az észrevétellel, hogy a megállapodás alapján nem részesülnek az elismerésben, tekintettel arra, hogy a nőket megillető kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével vonultak nyugállományba.

Többször kértük a munkáltatót (levelünk itt olvasható), hogy vizsgálja felül a vonatkozó rendelkezéseket, hogy a megállapodás személyi hatálya kiterjedjen a negyven éves szolgálati idővel rendelkező női munkavállalókra is. (Magáról a megállapodásról itt lehet olvasni)

Úgy tűnik végre előrelépés történt az ügyben.

A MÁV Zrt. Humánerőforrás Vezérigazgató-helyettesi Szervezet közleménye:

A MÁV-csoport tavaly június óta a legalább 15 év folyamatos vagy annak elismert vasutas munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében 3 évente egyszeri kifizetéssel ismeri el a vállalat iránti elkötelezettséget. A vasúttársaság vezetése idén tovább bővítette a kifizetésre jogosultak körét.

Tavaly júniusban a képviselettel rendelkező szakszervezetek és a MÁV-csoport munkáltatói úgy állapodtak meg, hogy a legalább 15 év folyamatos vagy annak elismert vasutas munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében 3 évente egyszeri kifizetéssel ismerik el a vállalat iránti elkötelezettséget. Ez azt jelenti, a megállapodás ideje alatt minden, legalább 15 év vasutas munkaviszonnyal rendelkező munkavállaló biztosan részesül a juttatásban.

A kifizetésre minden évben az adott naptári év júniusára járó munkabérrel együtt, a Vasutasnappal egy időben kerül sor azok részére, akik az előző naptári év június 1. napja és a tárgyév május 31. napja között érik el a meghatározott szolgálati idők valamelyikét.

Az egyszeri kifizetés összege – az elismert munkaviszony hosszának függvényében – az alábbiak szerint alakul:

 

MÁV-os
szolgálati idő

Egyszeri kifizetés összege (Ft/fő)

15

15 000

18

18 000

21

21 000

24

24 000

27

27 000

30

30 000

33

33 000

36

36 000

39

39 000

42

42 000

45

45 000

48

48 000

 

A megállapodás alapján valamennyi, a fent részletezett vasutas munkaviszonnyal rendelkező munkavállaló, így a gyesen vagy gyeden lévő, a tartós beteg stb. kollégák is részesülnek a kifizetésben. Azok számára pedig, akik munkaviszonya a bérmegállapodás hatálya alatt öregségi nyugdíjazására való tekintettel szűnik meg, és egyszeri kifizetés még nem illette meg őket, a munkaviszony megszűnéskor a még el nem ért következő szolgálati időhöz tartozó összeget fizetik ki. A jogosultak körét 2017-ben kiterjesztették a korkedvezményes nyugdíjra jogosultságot szerzett munkavállalókra is.

A MÁV-csoport vezetése most úgy döntött, hogy 2018-tól jogosulttá válnak a kifizetésre a nők 40 éves jogosultsági ideje alapján nyugdíjjogosultságot szerző munkavállalók, továbbá minden olyan kolléga, aki bármely nyugellátásra vonatkozó jogszerzésére való tekintettel kezdeményezi munkaviszonyának közös megegyezéssel

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.