2016. 09. 08. 00:16

Konzultációt folytattunk az un. DLP rendszer bevezetésével kapcsolatban.

A munkáltató a Vasutasok Szakszervezetének kezdeményezésére hívta össze a konzultációt, mert a kiadott tájékozatóban foglaltakat nem tudtuk elfogadni.

A munkáltató egy prezentáció keretében mutatta be a rendszer működését, annak célját, illetve az érintett munkavállalók körét.

A VSZ kérdésére –mely az érintettek körére vonatkozott- a munkáltató azt a tájékoztatást adta, hogy a korlátozott próbaüzem során a három érintett vállalattól (MÁV, MÁV-START, MÁV SZK) összesen 60 főt vonnak be a tesztelésbe.

A végleges rendszerbeállítás során, amelynek várható időpontja 2017 januárja, a három vállalatot érintően körülbelül 1000 fő lesz bevonva. Ennek megoszlása 250-250 fő a MÁV Zrt. és a MÁV SZK-tól, és 500 fő pedig a MÁV-START Zrt-től.

Az adatszivárgás elkerülése érdekében a MÁV csoport azt kívánja elérni, hogy olyan információk, amelyek személyes adatokat tartalmaznak (munkavállalók védelme) illetve üzemi és üzleti titkokat tartalmaznak, ne kerülhessenek illetéktelen személyekhez (téves e-mail cím).

Technológia lényege, hogy az érintett munkakörök és az abban dolgozó személyek gépeire olyan szoftvert telepítenek, amelyek bizonyos kereső szavak megjelenése esetén dokumentálják az eseményt, ebbe beletartoznak a másolások, nyomtatások és adat továbbítások.

A korlátozott próbaüzem során kívánják tesztelni, hogy egyes szavak, mondatrészek megjelenése esetén milyen érzékenyre kell állítani a rendszert. Valamint ez alatt az időszak alatt készítik el a DLP-re vonatkozó utasítást. A szakterületek segítségével fogják meghatározni az érintett munkaköröket valamint azt, hogy mely szavakra, mondatrészekre hogyan reagál a rendszer.

Szakszervezetünk kérésére a munkáltató elmondta, hogy a törvénynek megfelelően már a próbaüzemben résztvevők is (60 fő) teljes körű tájékoztatást kapnak arról, hogy ebbe a próbaüzembe bevonták őket. További tájékoztatási követelmények során pedig az un. infó törvényben és egyéb jogszabályokban leírtaknak megfelelően az érintettek előzetes tájékoztatása megtörténik. Szakszervezetünk kérésére ezt a tájékoztatót az érdekképviseleteknek megküldik.

Mind a próbaüzem során, mind pedig a teljes üzem beindulásakor tudatosítják a munkavállalókkal, hogy ebben a rendszerben az érintetteknek köztelező részt venni. Tájékoztatva lesznek az adatgyűjtés tényéről, az érintettek köréről, az adatgyűjtés céljáról és időtartamáról. A munkavállalók megismerik az adatkezelők személyét (beosztását).

Habár szakszervezetünk nem ért egyet a rendszer bevezetésével, kihangsúlyoztuk, ha adatszivárgás történik azt más módszerekkel is fel lehet deríteni, de ha a MÁV csoport így érzi biztonságosnak az adatszivárgás megelőzését és visszatartását, akkor nincs módunk és lehetőségünk arra, hogy tiltakozásunk ellenére ne kerüljön bevezetésre a rendszer, ugyanakkor elvárásunk, hogy biztosítani kell a munkavállalók védelmét.

A konzultáció végén kértük a munkáltatót, hogy a korlátozott üzem befejeztével adjon tájékoztatást a rendszer működéséről, illetve a DLP rendszer próbaüzemeltetése közben tapasztaltakról.

Továbbá kértük, hogy a DLP –ről szóló utasításról, ha kell több fordulóban is tárgyaljunk a munkavállalók védelme érdekében.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.