2019. 02. 26. 17:48

Közös javaslat a bértárgyalások előmozdítására

2019. február 26-án folytatódott a Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülése, melynek napirendjén a 2019. évre vonatkozó bérfejlesztés végrehajtása szerepelt.

Meleg János elnök bevezetésként három kérdést tett fel a munkáltatónak.

Az első az Egészségmegőrző Program munkavállalókat terhelő SZJA kötelezettségének kompenzációjára vonatkozott, amire a munkáltató egyértelműen kinyilatkozta, hogy az érintettek (a programban ténylegesen részt vevők) számára visszatéríti a felmerülő SZJA és járulékterheket.

A második kérdés a gépjármű vezetési pótlék megígért emelésére irányult. Itt a munkáltató úgy nyilatkozott, hogy a téma rendezésére egy-két napon belül megküldik a szövegszerű KSZ módosító javaslatot.

Utolsóként az alanyi jogon járó SZÉP Kártya vendéglátás juttatással kapcsolatban kértük, hogy az első negyedéves kifizetés történjen meg 2019. április 15-ig. Erre a munkáltató ígéretet tett.

 

A bérmegállapodás kapcsán ismert, hogy a jelenleg érvényben lévő, 2017-ben megkötött és ez év végéig szóló egyezség szerint 30 százalékos béremelést kell végrehajtani. 2019-re ebből átlagosan öt százalék jut. A tulajdonos álláspontja szerint először ezt kell végrehajtani.

A Vasutasok Szakszervezete elnöke elmondta, hogy szükséges a jelenleg hatályos bérmegállapodás kiegészítése azzal, hogy a megállapodás szerinti átlagos 5%-os bérfejlesztési mértékhez az év második felében további emelést ad a munkáltató, így elérve az összesen legalább kétszámjegyű bérfejlesztést. E garancia vállalása elengedhetetlen ahhoz, hogy a hatályos 5%-os mérték felosztásáról meg tudjunk egyezni.

Ezt követően, a VSZ elnöke átadta a munkáltatónak a VDSZSZ-szel és a MOSZ-szal közösen elkészített, 2020-2022. évekre szóló megállapodás tervezetét.

Az elnök-vezérigazgató átvette a tervezetet és elmondta, hogy jelen pillanatban a rendelkezésre álló, 2019. évre vonatkozó átlagos 5%-os mérték felosztásáról szeretnének megállapodást kötni, ugyanakkor támogatja egy újabb 3 éves megállapodás megkötését is. Azonban ehhez az átadott szakszervezeti javaslat áttanulmányozása szükséges, illetve javasolta, hogy a 2019. évi esetleges további bérrendezés egyeztetéséről az újabb 3 éves megállapodás megkötésére vonatkozó tárgyalásokkal egy időben kerüljön sor.

A VÉT-en megegyezés nem született, a tárgyalások folytatódnak.

Kapcsolódó dokumentumok:

- Javaslat a 2020-2022. évekre vonatkozó bérintézkedésekről

- VSZ MÁV Hírnök 20190226

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.