2018. 03. 21. 11:46

Látszani és látni hagyni.

Azt tudjuk, hogy a világítás módja és mikéntje manapság kiemelt kérdésként jelenik meg városaink egy részében. A látás és a láthatóság minősége fontos biztonsági tényező. De nem csak az utcákon, hanem egy vasúti forgalmi irodában is.

A kor követelményeinek megfelelően több forgalmi szolgálati helyen elindult az elavult lámpatestek cseréje. Ez jó. Azonban még egy ilyen jó és üdvözlendő kezdeményezés is képes fura irányokat venni.

Ilyen félrecsúszott kivitelezés volt Kőbánya-Kispest állomás forgalmi iroda világításának modernizációja.  Az új lámpatestek bár fényárba borították a szolgálati helyet, egyúttal azonban megakadályozták a forgalmi irányítási tevékenység ellátását. A mellékelt képeken látható, hogy az üzembe helyezett lámpatestek komoly baleseti veszélyforrást jelentenek, mivel a biztosító berendezés kezelő felületének visszatükröződése miatt a váltók, jelzők és a vágányút állapotának rátekintéssel történő ellenőrzése ellehetetlenült.

Helyi tisztségviselőnk jelzése után szakszervezetünk azonnal továbbította a vasútbiztonságot veszélyeztető állapotot az érintett munkabiztonsági vezetők részére. Kértük fényerő szabályzó beszerelését. E mellett pedig azonnali eseménykönyvi jelentés elkészítésére hívtuk fel az érintett tagjaink figyelmét, az esetleges felelősségre vonás elkerülésének érdekében.

 A gyors közbenjárásnak köszönhetően a kivitelező első körben áthelyezte a lámpatesteket, így megszüntetve a balesetveszélyes állapotot.

Reméljük, az eset kellőképpen rávilágított arra, hogy a különböző felújításokat, átépítéseket minden szempont figyelembevételével kellene előkészíteni, megtervezni és véget kellene vetni az ezeket a munkákat néha jellemző félmegoldásoknak.

Mi továbbra is figyelni (és látni) fogunk.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.