2016. 08. 04. 00:54

Még „jegelik” a MÁV bérigényét

Nincs döntés a nemzeti fejlesztési tárcánál a harmincszázalékos emelésről Hónapok óta tart a „szakmai egyeztetés” arról a becslések szerint 30-40 milliárd forintról, amit a MÁV 30 százalékos bértömegemelés formájában kért tavasszal a nemzeti fejlesztési tárcától. A szakszervezetek szerint a most már a nemzetgazdasági átlag alatt kereső vasutasok körében két számjegyű béremelésekre lenne szükség a következő években.

Egyelőre nincs döntés a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) arról, hogy kapjon-e a MÁV 30 százalékos bértömegemelést, ahogy azt a vasúttársaság még tavasszal kérte. Ez becslések szerint akár 30-40 milliárd forintot is jelenthetne pluszban a MÁV-nak, amit bérfejlesztésre fordíthatnának, igaz, több évre elosztva. A társaságnál a Magyar Nemzet érdeklődésére annyit közöltek, hogy tavasszal fordultak a tulajdonosi jogokat gyakorló fejlesztési tárcához, és „a szakmai egyeztetés a témában folyamatos”.

Lapunknak júniusban beszélt a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke, Zlati Róbert a 30 százalékos bértömegemelés ügyéről. Akkor azt mondta, hogy azért is nagy szükség lenne rá, mert néhány éve még a nemzetgazdasági átlag felett kerestek a vasutasok, most viszont „jóval alatta” vannak. Emiatt a következő években két számjegyű béremelés kellene, és szükség lenne életpályamodellre is.

A társaságnál a februárban aláírt bérmegállapodás 3 százalékos alapbérfejlesztésről szólt, viszont ez azokra nem terjedt ki, akiknek a bruttó keresete meghaladta a 350 ezer forintot. Emiatt az említett körből – ami nagyjából ezer embert jelent – állítólag sokan elhagyták a céget. A MÁV a helyzet kezelésére azt a megoldást választotta, hogy a júliusban esedékes júniusi bérekkel együtt egyszeri, 70–120 ezres kifizetést adott ezeknek a dolgozóknak. Arról nincs döntés, hogy idén lesz-e újabb egyszeri kifizetés, bár ez nagyban függ attól is, hogy a kormány, illetve az NFM milyen választ ad a MÁV bérigényére. A munkavállalók nagy száma miatt ugyanis néhány százalékos bérfejlesztés is több milliárd forintba kerül. Az valószínű, hogy az idei bértárgyalást nem nyitják meg újra.

A szakemberek elvándorlására és a munkaerőhiányra egyébként, mint arról beszámoltunk, elsősorban a képzések felpörgetésével reagál a vasúttársaság. A MÁV-Startnál jelenleg 130 mozdonyvezetőt és 87 motorvonat-vezetőt képeznek, illetve még az idén további 30-30 ember oktatása kezdődik meg ezen a területen. Azaz csak vonatvezetőből több mint 200 embert képezne a vasúttársaság a közeljövőben. A pénztárosi létszám pótlására 30 fős tanfolyam indult, és még egy ugyanekkora csoport képzése várható rövidesen. A jegyvizsgálóknál 74 embert képeznek, és az idén további 90 kalauz oktatása kezdődik meg – közölték. Ami a MÁV Zrt.-t illeti, ott a váltókezelők esetében 71, a műszerészeknél 48, a felsővezeték-szerelőknél 20, a forgalmi szolgálattevőknél pedig 167 gyakornokot alkalmaznak már most. Erre szükség is van, hiszen például váltókezelőből 131 ember hiányzik.

Cáfolták ugyanakkor azokat a szakszervezeti állításokat, hogy már ezres nagyságrendű lenne a létszámhiány a társaságnál, és akadnak olyan területek, ahonnan tucatnyi ember megy el egyszerre, részben a középvezetői rétegből.

Forrás: mno.hu

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.