2016. 12. 06. 22:51

Mit hozott a Mikulás, avagy a VÉT, ami nem VÉT

Most akkor, hogy is van ez, kérdezhetik jogosan a vasutas munkavállalók, azonban erre a kérdésre mi magunk is nehezen találjuk a választ.

A múlt heti VÉT tárgyaláson a szakszervezetek elfogadták a munkáltató év végi tárgyalási ütemterv-javaslatát, amely szerint ma, azaz december 6-án (Szent Miklós napján) folytatódik az egyeztetetés sorozat. A mai nap napirendjén a kollektív szerződés módosítására vonatkozó javaslatok kerültek volna megtárgyalásra, szakértők bevonásával. Azt gondolhatnánk, hogy mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük, azonban mára világossá vált, hogy valóban a magyar a legnehezebb nyelv a világon, ugyanis azt még a magyarok egy része sem érti.

Na, de mi is történt ma a VÉT-en, ami mégsem volt VÉT?

A munkáltató képviseletében a munkajogi vezető - felszerelkezve egy szem gyakornokával – helyet foglalt a szakszervezeti oldallal szemben és arra próbálta rávenni a munkavállalói oldalt, hogy - szakértői érvekkel felvértezett módon - beszéljünk olyan kérdésekről, amit már ezerszer átbeszéltünk. Átbeszéltünk és azzal zártunk, hogy a megbeszélések eredményeképpen a munkáltató is konkrét javaslatot tesz, amiről aztán végre érdemben tárgyalni tudunk.

Ez ma sem jött össze.

Pedig lett volna miről, pl. – a teljesség igénye nélkül – a napi pihenőidőre vonatkozó Mt. módosítás alkalmazásáról, az általános munkarendben dolgozók éjszakai, illetve vasárnapi foglalkoztathatóságáról („72 óra” alkalmazási problematikája), a készenléti beosztások módosításáról és még sorolhatnánk.

Azonban nem volt sem konkrét munkáltatói javaslat, sem döntéshozó, így a végén sem VÉT tárgyalás, sem érdemi megbeszélés nem kerekedett a dologból.

Egy azonban biztos, ha a munkáltató számára ezt jelenti az érdemi tárgyalási hajlandóság, illetve a rendezett kollektív alku, valamelyikünk nem ugyanazon a nyelven beszél, és ebben a játékban a Vasutasok Szakszervezete nem kíván partner lenni!

A következő, ütemezett VÉT tárgyalás terv szerint december 13-án lesz.

Elvárjuk, hogy a munkáltató az eredeti elképzeléseknek megfelelően érdemi tárgyalásra képes módon képviseltesse magát és végre valóban a vasutasságot feszítő kérdésekre összpontosítsunk.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.