2019. 12. 03. 07:16

Nagyobb biztonságban dolgozhatnak a vonalbejárók

Vonalbejáró kollégánk 2018-ban bekövetkezett tragikus kimenetelű munkabalesete után a munkáltató felülvizsgálta, és a kockázati tényezők figyelembevételével módosította a D.1. és D.5. számú utasítások egyszemélyes munkavégzésre vonatkozó rendelkezéseit. A Vasutasok Szakszervezete és a MÁV Zrt. Központi Munkavédelmi Bizottság oroszlánrészt vállalt az új szabályozás kidolgozásában.

Hosszú, több mint egy éve zajló egyeztetés után, a Vasutasok Szakszervezetének a napokban sikerült megállapodnia a munkáltató és a szakma képviselőivel. Beleegyezésünket adtuk a D.1. és a D.5. számú utasítások tervezeteihez. Javaslataink eredményeként sok olyan biztonsági intézkedés épült be az utasításokba, ami szavatolja az egyszemélyes munkavégzés biztonságát, ezzel a vonalbejárók életének, testi épségének védelmét.

A tervezetekben helyükre kerültek a pályafelügyeleti és gondozási tevékenységek, valamint a Pályafelügyeleti Utasításba is átvezették a gyalogbejárás szigorítására vonatkozó előírásokat.

A tervezetek hatályba léptetése után a vonalbejárásra és gondozásra az alábbi szabályok lesznek érvényesek:

  1. A munkavégzés során be kell tartani a hatályos MÁV Munkavédelmi Szabályzat vonatkozó előírásait!Ez az egyszemélyes munkavégzés korlátozására vonatkozó előírások betartására irányul, miszerint a hídgondozási, hídvizsgálati, mérési és kitűzési tevékenységeket egy fővel végezni tilos!
  1. Változás, hogy a távolbalátás bármilyen mértékű korlátozottsága esetén (sűrű köd, hóvihar stb.) a gondozást, vonalbejárást a legközelebbi alkalmas időpontig el kell halasztani.A távolbalátás jelen esetben akkor korlátozott (és ez nem az F.1. sz. utasítás szerinti fogalom), ha az általános fékútnak megfelelő távolságig nem biztosított a beláthatóság.
  1. Szintén új szabályozás, hogy ha az általános fékút felének megfelelő távolságig a szabadlátás korlátozott, a gondozási tevékenységet/gyalogbejárást egy fővel végezni tilos.Felhívjuk a munkavédelmi képviselők, szakszervezeti tisztségviselők figyelmét, hogy a tevékenységek szabadlátás korlátozottsága esetére vonatkozó feltételeit, személyi követelményeit a munkavédelmi szabályzat helyi függelékében kell meghatározni. Ehhez a munkavédelmi érdekképviselet egyetértése kell. Igény szerint a Vasutasok Szakszervezete és a MÁV Zrt. Központi Munkavédelmi Bizottság segítséget nyújt a helyi függelékek módosításához.
  1. Fontos kitétel lesz, hogy ahol a munka végzése különösen veszélyes körülmények között történik (D.1. 4.4.2.3. pont), a vonalgondozók a hiba felfedezését követően haladéktalanul kötelesek eleget tenni a bejelentési kötelezettségüknek, de a hiba elhárítását egyszemélyes munkavégzés keretében nem végezhetik el.
  2. A gondozási tevékenységet végző biztonságát a következő szabályozás garantálja: nyílt vonalon, nem vágányzár keretében, az elsodrási határon belül végzett valamennyi gondozási munkát kizárólag vonatmentes időben, a két szomszédos forgalomszabályzó állomás forgalmi szolgálattevőjének engedélyével szabad végezni.

A jelenleg érvényes utasítás alapján a vonalbejáróknak a kisseb hibák megszüntetését figyelési kötelezettségeik betartása mellett, vonatközlekedés közben is végre kell hajtaniuk. A jövőben a forgalmi szolgálattevők engedélye garantálja a vonatmentes időben történő munkavégzést, ezzel együtt a gondozási tevékenységet végzők teljes biztonságát.

A szabályozási környezet változásával párhuzamosan – az érintett munkavállalók jobb láthatósága érdekében – a munka és védőruha ellátásban is jelentős változások várhatóak.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.