2017. 09. 25. 14:52

Nem múlik a létszámhiány.

Továbbra sincs előre törés a létszámhelyzet frontján, ezért ismét a MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítását kezdeményezte a munkáltató.

Az előterjesztett kétségbeesett javaslat szövege:

„A munkáltató e pont alapján jogosult a foglalkoztatáspolitikai nehézséggel érintett szolgálati helyen és munkakörben foglalkoztatott munkavállalók részére határozott időtartamra alapbér-kiegészítést biztosítani, a kollektív szerződést megkötő szakszervezetekkel történt előzetes egyeztetést követően.”

A Vasutasok Szakszervezete örül a munkáltató azon belátásának, miszerint a munkavállalók megtartása, illetve a zavartalan vasúti működés fenntartása érdekében a bérek mielőbbi rendezésére van szükség, azonban azzal nem tudunk egyet érteni, hogy minderre elszórtan, ún. tűzoltás jelleggel kerüljön sor.

A létszámhiányból adódó működési zavart nem lehet csupán a meglévő munkavállalók plusz díjazásával megelőzni, illetve orvosolni, hiszen ettől még nem oldódóik meg általánosan az alapprobléma, az elvándorlás, viszont az érintett munkavállalók leterheltsége egyre csak növekszik majd.

Mindezeken túlmenően, a tervezet benyújtásával egy időben elvártuk volna, hogy a munkáltató részletesen is ismertesse a KSZ-módosítás indokát, a megoldási javaslatokat, illetve azon információkat – pl. az érintett területek, az érintett munkavállalók becsült létszáma, a fennálló működési problémák, az alapbér-kiegészítés mértéke, időtartama, stb. – amelyek a munkáltatói szándék érdemi megfontolásához elengedhetetlenül szükségesek.

Mivel ezen információknak nem vagyunk birtokában, a témában ezúton kezdeményezünk konzultációt, melyre várjuk a munkáltató értesítését!

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.