2022. 09. 21. 11:22

Nincs veszély, de tennivaló van bőven

Ismét őrjáratra indult lelkes csapatunk. A célpont ezúttal Nyíregyháza Forgalmi Csomópont állomásai voltak, jelesül Tarcal, Tokaj, Rakamaz, Görögszállás és Nyírtelek.

A hazánk méltán híres tájára vezető munkavédelmi bejárásunkon részt vett a MÁV Zrt. Központi Munkavédelmi Bizottsága, valamint a helyi munkavédelmi érdekképviselet. Az ellenőrzés során a forgalmi irodák-, forgalomirányítói helyiségek állapotát és a megfelelő munkakörülmények biztosítását vizsgáltuk.

Az mindenképpen jó hír, hogy bejárásunk során a munkavállalók egészségét és biztonságát közvetlenül veszélyeztető és azonnali intézkedést igénylő hiányosságokat nem találtunk. Felfedeztünk viszont olyan hibákat, melyek negatívan befolyásolhatják a munkavállalók egészségét, biztonságát. Ezekre a munkáltatói jogkörgyakorlótól gyors és hatékony megoldásokat kértünk.

Rakamaz állomáson a szolgálattevő munkahelyének közelében nincs illemhely, a munkavállalók az utas WC-t kénytelenek használni, ezért javasoltuk egy belső illemhely kialakítását.

Görögszállás forgalmi irodában a távközlő „szekrény” hangosan búg, a monoton zaj rettentően zavaró, és csökkenti a munkavállaók koncentráló képességét. Javasoltuk a távközlő szekrény másik helyiségbe történő áthelyezését.

Nyírtelek, Rakamaz, Tokaj állomások forgalmi irodáiban a munkavállalók megfelelő higiénés étkezésének biztosítása érdekében szükséges teakonyha vagy konyhasarok kialakítása.

Az valamennyi állomásra igaz, hogy a számítógépes munkaállomások régi típusú „rendelkező asztalokra” lettek telepítve. Ezek az asztalok nem felelnek meg a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999 EüM rendelet követelményeinek. A számítógépek, a perifériás eszközök kábelei botlásveszélyesek. Javasoltuk a kor műszaki színvonalának és az ergonómiai szempontoknak is megfelelő irodabútorzat beszerzését és biztosítását.

Szinte valamennyi szolgálati helyen a munkavállalók a nyári időszak hőhullámainak megpróbáltatásairól beszéltek. Klímatizálás hiányában a munkahelyek hőmérséklete sok esetben elérte vagy meghaladta a 36-38 Co-ot. Ezért elengedhetetlennek tartjuk a forgalmi irodákban klímaberendezések telepítését.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.