2019. 11. 25. 18:06

Újabb eredmények a MÁV Zrt. kollektív szerződésében

A Vasutasok Szakszervezete által megnyert munkaügyi pernek köszönhetően bővült a helyettesítési díj alkalmazásának köre. Ezen felül megnyugtatóan rendeződött a munkaszüneti napi bérpótlék ügye is.

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének 2019. november 20. napján megkötött módosítása egyértelműsíti, hogy a munkanap törvényi fogalmának változásától függetlenül a munkaszüneti napi bérpótlék továbbra is a jogszabály szerinti ünnepnapokon 0 és 24 óra között illeti meg a munkavállalókat. Ezen felül kedvező változás, hogy a szentestén (december 24.) és a szilveszterestén (december 31.) 18 órától 24 óráig is jogosultak lesznek a munkavállalók a 120%-os munkaszüneti napi pótlékra.

A Vasutasok Szakszervezete által mindvégig képviselt tagtársunk a magyar bírósági rendszer teljes egészét megjárva – a Kúria jogerős ítéletével bezárólag – nyert munkaügyi pert a MÁV Zrt. ellen. A per tárgyát a helyettesítési díj fizetése képezte abban az esetben, amikor két ugyanolyan munkakörű munkavállalóból csak egy van vezényelve, így egy ember végezte a technológia szerint két főre előírt munkafolyamatokat.

Ennek következtében a MÁV Zrt. KSZ-e az alábbiak szerint módosul:

2020. január 1-jétől a helyettesítési díj jár akkor is, ha az adott szolgálati helyen a munkavállaló úgy látja el az adott szolgálatot, hogy az általa ellátott munkakörre irányadóan meghatározott technológiai létszám nem biztosított.

A fenti módosításokon túlmenően egyes ruházati járandóságok kapcsán történtek módosítások a KSz 4. mellékletében, elsősorban a munkaköri elnevezésekben történt változások következményeként.

Kapcsolódó dokumentumok:

Megállapodás KSZ módosításáról 2019.11.20.

VSZ MÁV Hírnök 20191125

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.