2019. 06. 29. 10:38

Egészségügyi problémákat okoz a Vezérigazgatóság világítása?

A Vasutasok Szakszervezetéhez, a MÁV székházban képernyős munkahelyen dolgozó munkavállaló tagjaitól az a jelzés érkezett, hogy az irodákban lévő beltéri világítás egészségügyi panaszokat okoz.

Sok munkavállaló tapasztal fejfájást, káprázást és éjszakai alvászavart, amióta a korábbi meleg árnyalatú fénycsöveket hideg (kék) árnyalatú neoncsövekre cserélték. A hozzánk eljuttatott tájékoztatás szerint, sok helyen régi és új neoncsövek vegyesen találhatók, amely szintén problémákat okoz.

A felvetés kapcsán külső, műszaki szakmai tájékoztatást is kértünk, amelyre a következő válaszokat kaptuk:

  •  Az emberi szervezet melatonin hormon termelését a környezet fényviszonya határozza meg, mely a szervezet természetes napi bioritmusának (cirkadián ritmus) megfelelő működéséhez és az éjszakai alváshoz A cirkadián ritmust megzavarhatják a főleg rövid hullámhossz (kék) tartományban sugárzó fényforrások, mely a munkavállalók esetén alvászavarokhoz vezethet. A zavarás mértéke a besugárzás időtartamától és időpontjától függ (pl.: reggel csekélyebb a zavarás mértéke míg délutántól este felé folyamatosan növekszik).
  •  A főleg rövid hullámhossz (kék) tartományban sugárzó fényforrások az emberi szervezetet stimulálják míg a főleg hosszabb hullámhossz {vörös) tartományban sugárzó fényforrások az emberi szervezetet nyugtatják. A fénycsöves és LED világítótestek főleg a kék tartományban sugároznak, melyek közül a kék tartományban történő kisugárzás csökkenthetők hideg korrelált színhőmérsékletű fényforrások helyett meleg korrelált színhőmérsékletű fényforrások alkalmazásával. A napi 8 órában képernyős munkahelyen dolgozó munkavállalók részére tudományos kísérletek alapján ezen éghajlaton a meleg korrelált színhőmérsékletű (legfeljebb 3000 K) fényforrások alkalmazása az ajánlott.
  •  A fejfájás és káprázás megszüntetésére az alábbiakban megadott rendeletben és szabványban előírtak betartása elegendő.
  • A 3/2002. (11. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet alapján, ahol állandó munkavégzés folyik, a munkavégzés jellegének és körülményeinek, a helyiség rendeltetésének és az ott végzett tevékenységnek megfelelő világítást kell biztosítani. A világítás mennyiségi, minőségi jellemzőit nemzeti szabvány határozza meg, ezért a tárgyi helyiségekben az MSZ EN 12464-1:2012 Fény és világítás. Munkahelyi világítás. rész: Belső téri munkahelyek. szabványban foglaltak szerint világítástechnikai felülvizsgálati mérést kell végezni. Amennyiben a mérés eredménye alapján a világítás nem elégíti ki a szabvány által támasztott követelményeket, abban az esetben a jelenlegi világítást (lámpatest áthelyezések, cserék stb.) át kell alakítani a szabványnak történő megfelelősség mértékéig.

A felvetés vizsgálata és a probléma forrásának mgszüntetése érdekében a humánerőforrás vezérigazgató-helyetteshez fordultunk.

 

 

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.