2018. 06. 30. 18:56

MÁV Zrt: változnak a területi határok

A budapesti igazgatóság épületének nagytermében viszonylag kevés érdeklődő részvételével zajlott le a területharmonizációs projekt végrehajtásával kapcsolatos konzultáció, amelyen az érintett szakmai igazgatók, osztályvezetők és a budapesti területi igazgató képviselte a munkáltatói oldalt.

A projekt indokaként elhangzott, hogy a teljes országos vasúti hálózat személyszállítási teljesítményében kiemelt szerepet játszik Budapest elővárosi vonatforgalma. Ezen vonalak egy része már jelenleg is központi forgalomirányítási rendszerbe kapcsolt (KÖFI), és a jövőben ezek részaránya nőni fog. A Budapest elővárosi vonatforgalmának hálózati meghatározó szerepe miatt alapvető cél, hogy a Pályavasúti területi igazgatóság Budapest csak fejpályaudvari és az elővárosi forgalom sikeres lebonyolítására (forgalomszervezés, üzemeltetés stb.) tudjon koncentrálni.

Az elővárosi vonatforgalom sikeres lebonyolítása, a nem kívánt események gyors kezelése érdekében az új határok kijelölésének a lehető legjobban alkalmazkodnia kell az elővárosban közlekedő vonatok viszonylatához.

A bevezetőben, illetve a kérdések megválaszolása során elhangzottak alapján az intézkedés hangsúlyozott célja az elővárosi forgalom tervezésében, összehangolásában, illetve operatív döntéshozatalban résztvevők feladatainak kisebb területen történő hatékonyabb végrehajtása. Már több éve foglalkozott a vezetés a végrehajtás mikéntjéről, amely most formálódott cselekedetté, és kerül végrehajtásra a végső döntés meghozatalát követően 2019. január 01.-ig.

Ez időszak alatt valamennyi társaságnál, ahol szükséges, igazodni kell az adott állapotokhoz.  Alapvető kijelentés, hogy nincs és nem is lehet létszám leépítési szándék semmilyen területen a végrehajtás során. Fontos elem, hogy az érintett területen dolgozó munkavállalók, főleg tagjaink semmilyen rájuk nézve hátrányos helyzetbe nem kerülhetnek, sem bérben, sem munkavégzés, képzés, oktatás tekintetében. Szakszervezetünk csak a „papírokon lévő fejléc„ cseréjét fogadja el, legyen az munkaszerződés módosítás, munkaköri leírás, MVSZ vagy KSZ helyi függelék. Természetesen minden a projekttel járó előnyös intézkedést örömmel támogatunk. Ez irányú szándékunkban a munkáltató is megerősítést adott, és a felmerülő problémák megoldásában együttműködést kért. Várhatóan jelentkeznek majd megoldandó események a végrehajtás során, ami a tegnapi napon is már felmerült a különböző szakmai kérdésekben.

A Vasutasok Szakszervezete, mint mindig, most is kiemelt figyelemmel kezeli az intézkedés minden részletét, és kéri tagjait jelezzék a problémákat.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.