2017. 05. 01. 16:24

Újabb Kollektív Szerződés módosítás a MÁV-nál

A Vasutasok Szakszervezete több követelésének megfelelően sikerült megállapodást kötni a MÁV Zrt. Kollektív Szerződés módosításáról.

A módosítások értelmében, 2017. május 1-ét követően:

  • az átvezénylési díj 1.600 Ft-ról 1750 Ft-ra (több, mint 9%-al) emelkedik,
  • a munkaközi szünet megváltásáért fizetett átalánydíjazás összege 700 Ft-ról 800 Ft-ra (több, mint 14%-al) nő,
  • a vállalati gépjárművek rendszeres vezetésének pótlékaként 4,5 Ft/km helyett 7 Ft/km-t (több, mint 55%-al többet) fizet a munkáltató.

Javaslatunknak megfelelően a munkába járással kapcsolatos utazási költségek megtérítéséhez kapcsolódóan, változott a hosszú várakozási idő fogalma. A jövőben költségtérítés már nem két órát meghaladó várakozás esetén jár, hanem már akkor is, ha a tömegközlekedési eszközre történő várakozás az út megtételéhez szükséges időt meghaladja.

A zavartalan vasúti közlekedést biztosító munkakörök felsorolása az aktuális igényeknek megfelelően változik.

A KSz 10. számú mellékletéből Baja állomás sora törlésre került.

Felkerült a 40%-os műszakpótlékra jogosult szolgálati helyek jegyzékébe Hidasnémeti, Hegyeshalom, Zalaszentiván, Dunai Finomító, Fényeslitke rpu., Dunaújváros + kikötő kerültek felvételre.

A megállapodás tartalmazza a KSz 33.§ 1. pontjának módosítását is, amelyet a munkáltató kezdeményezett. Ez alapján, amennyiben a helyi függelékben szabályozott osztott munkaidő munkáltató által kezdeményezett felfüggesztésében a felek a KSZ 27.§-ában szabályozott konzultációs eljárás során nem tudnak megegyezni, a munkáltató jogosult azt egyoldalúan felfüggeszteni. Ebben az esetben a felfüggesztés időtartama alatt havonta 10.000 Ft illeti meg az érintetteket.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.