2024. 07. 04. 12:40

Gyülekeznek a felhők: a szakszervezetek egyeztetésre hívták Lázár Jánost

Magyarázatot várnak a szakszervezetek magától Lázár János építési és közlekedési minisztertől a cégen belül zajló átalakításokra, megtörtént vagy várható folyamatokra. A suttogások és téves információk elkerülése érdekében a Vasutasok Szakszervezete valamint a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás [(VDSzSz Szolidaritás) közösen kezdeményezte a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) összehívását. A két szakszervezet szintén közös levélben Lázár János minisztert is nyomatékosan felkérte, vegyen részt a megbeszélésen vagy amennyiben erre nincs lehetősége, kompetens, jól informált szakértőt küldjön maga helyett.

Sajnálatosnak tartják a szakszervezetek, hogy a vasutasok minden előzetes tájékoztatás nélkül szembesülnek naponta olyan intézkedésekkel, amelyek jelentősen befolyásolják a mindennapi munkájukat. Ez a kiszámíthatatlan rendszertelenség, amelyben a döntéshozók még a szakszervezeteket sem tisztelik annyira, hogy tájékoztassák a várható fejleményekről, s meghallgassák sőt, figyelembe is vegyék a véleményüket, nemhogy erősíti a MÁV-Volán-csoport stratégiai és gazdasági érdekeit, biztosítanák a zavartalan vasúti közlekedést, s megerősítenék a munkavállalók vasúthoz való lojalitását, hanem egyenesen veszélyeztetik a magyar vasút jövőjét – írták a szakszervezetek a miniszternek küldött levelükben, amelyben a CSÉT ülésére is meghívták. Pontosabban nyomatékosan megkérték, legyen ott a megbeszélésen vagy, ha egyéb elfoglaltsága miatt nem tud részt venni, olyan hozzáértő minisztériumi alkalmazottat küldjön, aki szakértője a vasúti közlekedésnek, ismeri a miniszter terveit és kompetens válaszokat tud adni a szakszervezetek kérdéseire.

Az érdekvédők ugyanis választ várnak egyebek mellett arra, hogy milyen szervezeti átalakítás várható még, s megkérdeznék azt is az illetékesektől, hogy a home office azonnali eltörlése helyett megteremti-e a munkáltató –, s ha igen, akkor mikorra tervezi – a munka törvénykönyvében is rögzített távmunka feltételeit, s valóban tervezi-e komolyabb próbaüzem és értékelés nélkül – vagyis egyoldalúan - a kalauz nélküli közlekedés széleskörű bevezetését.

A miniszternek küldött levelükben a szakszervezetek azt is hangsúlyozták, hogy a további jó munkakapcsolat érdekében, valamint a hároméves együttműködési megállapodásban rögzített feltételek betartásának az alapja az egyeztetés, amire a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács a megfelelő fórum.

A miniszternek írt levelet itt olvashatjátok.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.