2022. 03. 06. 12:28

A miniszterelnökhöz fordultunk az ukrán határ menti vasutasok érdekében

Az orosz-ukrán háború következményei - a vasutasokat érintően elsősorban a személyszállítás valamint a teherfuvarozás területén - hazánkat is érintik. Ez különösen igaz az ukrán határszakaszon munkát végzőkre.

A záhonyi átrakási körzetben dolgozók ugyan jelenleg megfeszített munkát végeznek, de a háborús események további eszkalációja, valamint a háború okozta begyűrűző hatások miatt sajnos, komoly esély van arra, hogy súlyos foglalkoztatási nehézségek alakulnak ki a régióban. A háború okozta másodlagos hatások eredményeképpen okkal lehet számolni azzal, hogy számos dolgozó elveszíti a munkáját, vagy a jelenlegi munkakörében csak részmunkaidős foglalkoztatási lehetőség marad a számára.

A küszöbön álló foglalkoztatáspolitikai probléma nemcsak - az egyébként további fejlesztéseket igénylő- régió helyzetét nehezíti el, de hosszabb távon a vasút fenntarthatóságát is veszélybe sodorja, hiszen a szakterületen munkát vállalni nem tudók bizonyosan más régióban, illetve más ágazatban keresnek majd megélhetést, mely a terület népességének további fogyását, és a jól képzett vasúti szakemberek számának csökkenését eredményezi.

Ezen előzmények alapján kértük a kormányfőt, hogy mérlegelje a helyzet okozta kockázatokat, és azok megoldására állítson fel akciótervet. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a háborús konfliktus – remélhetőleg átmeneti – időszakára az esetlegesen munka nélkül maradó vasutas munkavállalók bértámogatást kapjanak. Ezzel az amúgy is létszámhiánnyal küzdő ágazatból történő további elvándorlásnak sikerrel lehetne elejét venni.

Kapcsolódó dokumentum:

46-I-Miniszterelnök - Vasutas munkavállalók az ukrán határszakaszon

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.