2020. 01. 22. 19:18

A munkáltató értékelt, de bérajánlatot nem tett

Csoport szintű érdekegyeztető ülést kezdeményezett január 22-re a MÁV Zrt. Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató értékelte az elmúlt időszak eredményeit és vázolta a következő időszak feladatait, elképzeléseit, kihívásait.

Az előzetes várakozástól eltérően bérajánlat nem került terítékre, mert az ezzel kapcsolatos döntés még nem született meg a tulajdonos részéről.

 Azonban az elhangzott, hogy a munkaerőpiaci kihívásokat figyelembe véve a vasutasok bére nem maradhat el a piaci bérektől. A vasutasság lojalitásának növelése érdekében pénzre van szükség. A vállalat-csoport a jövőben hangsúlyt kíván fektetni a teljesítményösztönzésen alapuló bérezésre.

Az elkészített vasútstratégiával kapcsolatos kormányzati döntés februárban várható, ami meghatározza a cégcsoport, a vasút jövőjét. Ennek kapcsán fel kell készülni a technológia váltásra és a közelgő piacnyitásra. A jól működő foglalkoztatást segítő programokat tovább kell működtetni

A VSZ azt képviselte a tárgyaláson, hogy továbbra is kétszámjegyű alanyi jogú alapbérfejlesztésre van szükség minden munkavállaló számára. A teljesítményösztönző rendszer kidolgozását követően, azt is egységesen kell alkalmazni minden munkavállaló részére.

A nyugdíjpénztári kiegészítés mértékét továbbra is fenn kell tartani és az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulást is be kell vezetni nettó 3000 Ft/hó/fő mértékben. A VBKJ rendszerét át kell gondolni és a bér jellegű kifizetés irányába kell elmozdulni. A hatékonyság javulásból keletkező bérmegtakarításokat is fel kell használni a bérek növelésére. Természetesen a javaslatainkban megfogalmazott elemeket január 1-től kívánjuk működtetni.

A munkáltató elmondta, hogy a minimálbér és garantált bérminimumra történő ráállást az érintettek körében január 1-jétől alkalmazza.

A tárgyalások hamarosan folytatódnak.

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ Hírnök 20200122

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.