2018. 06. 01. 08:12

Alanyi jog kontra MÁV-HÉV Zrt.

A MÁV-HÉV Zrt. felé 2017 óta többször is jeleztük, hogy a MÁV-HÉV Zrt. munkavállalóit jogszabályi rendelkezés alapján, azaz alanyi jogon megilleti a vasúti arcképes igazolvány.

Jó szándékunkat kifejezve és a kutatómunka fáradalmaitól megkímélendő, konkrétan leírtuk a vállalat illetékesei számára, hogy melyek azok a jogszabályok, amelyek ezen alanyi jogosultságot megteremtik: (57/2009. (X. 20.) KHEM rendelet, valamint a 2012. évi XLI. törvény 2. § 1. pontja továbbá, e törvény 37. § (1) bekezdése).

Úgy tűnik, hogy a MÁV-HÉV Zrt. nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a törvényi előírásoknak, de az is lehet, hogy csupán nincs olyan szakember, aki megfelelően tudná azt értelmezni és jelezni a vezetés felé, hogy eme alanyi jogosultság biztosítása – ezzel a jogszabályoknak való megfelelés –  nem opcionálisan választható dolog, hanem a vállalat kötelezettsége!

Annak sem tulajdonítanak jelentőséget, hogy a Személyszállítási törvény, valamint az 57/2009 (X.20.) KHEM rendelet megsértésével a MÁV-HÉV Zrt. a saját munkavállalói számára vagyoni hátrányt okoz, amely vagyoni hátrány megtérítésének érdekében a munkavállaló munkajogi pert kezdeményezhet. Azt már nem is tudjuk eldönteni, melyik a szomorúbb: ha ez a magatartás szándékos, vagy az, ha mindezek hátterében komoly jogi-, és humánszakmai hiányosság áll.

Egy azonban biztos, a Vasutasok Szakszervezete nem fogja hagyni, hogy a MÁV-HÉV Zrt. továbbra is ezzel a hozzáállással és a jogszabályok megsértésével foglalkoztassa munkavállalóit. Minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel fel fogunk lépni annak érdekében, hogy tagjaink a Munka törvénykönyve, valamint egyéb munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint dolgozzanak és valamennyi jogos járandóságukat hiánytalanul megkapják!

A fenti gondolatok szellemében és az ügy meggyorsítása érdekében a Vasutasok Szakszervezete arról kérte a MÁV-START Zrt. tájékoztatását, hogy a MÁV-HÉV Zrt. munkavállalói, mint a vasúti arcképes igazolványra a fent hivatkozott jogszabályok szerinti jogosultak, hogyan és hová tudják a MÁV-START Zrt. felé benyújtani kérelmüket a vasúti arcképes igazolványuk kiállítása érdekében?

Kapcsolódó dokumentumok:

A MÁV-START Zrt. vezérigazgatójának írt levél

A VSZ HÉV Hírnök nyomtatható változata

Borítókép: internet

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.