2020. 03. 19. 20:08

SZÉP-kártya juttatás és a munkaidő kérdései

Április elején kifizetésre kerül a SZÉP-kártya juttatás

Az idei év fontos változása a béren kívüli juttatások terén, hogy a 92 900 Ft éves összegű, alanyi jogú SZÉP kártya vendéglátás juttatás egy összegben kerül jóváírásra a számlákon.

A munkavállalókról való gondoskodás, a pandémiás veszélyhelyzet során felmerülő nehézségek kezeléséhez való hozzájárulás érdekében Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató a SZÉP kártya juttatás lehető legkorábbi kifizetéséről döntött.

Ennek megfelelően a munkáltató megkezdte a kifizetés előkészítését és a juttatás minden munkavállaló SZÉP kártyáján a korábban vállaltaknál egy hónappal előbb, 2020. április 1-jén jóváírásra kerül.

Hosszabb munkaidőkeret kezdeményezése

A foglalkoztatás biztonsága érdekében a MÁV-csoport vezetése folyamatosan elemzi a jelenlegi helyzet alakulását. A munkaidő teljesíthetőségének kockázataira figyelemmel a munkáltató kész arra, hogy a jelenleg alkalmazott (általában havi) munkaidőkeretek helyett lényegesen hosszabb időtartamú munkaidőkeret legyen bevezetve, a Munka Törvénykönyvében biztosított kedvező, akár az egy évet is meghaladó időtartamnak megfelelően.

Ezáltal a járvánnyal összefüggő veszélyhelyzet okán kieső munkaidő nem minősülne fizetetlen távollétnek, hanem lehetőség lenne annak későbbi időszakban történő teljesítésére is. A megnövelt munkaidőkeret ideje alatt a munkavállaló havonta legalább az alapbérét akkor is megkapná, ha az adott hónapban egyáltalán nem vagy lényegesen kevesebbet dolgozik az egyébként szokásoshoz képest.

A hosszabb munkaidőkeret bevezethetősége kapcsán – amennyiben erre vonatkozóan jogszabályi rendelkezés nem kerül kiadásra – a munkáltató egyeztetést fog kezdeményezni a szakszervezetekkel.

MÁV Zrt. Humánerőforrás vezérigazgató-helyettes szervezet

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.