2022. 07. 14. 12:00

Apró lépésekkel az FKG Kft-nél

Július 12-én tárgyalást folytattunk a MÁV FKG Kft.-nél. A téma nem volt más, mint a Vasutasok Szakszervezete KSZ módosító javaslatai, amelyek egyeztetése márciusban elmaradt.

A tárgyalás elején a munkáltató elmondta, hogy a jelen gazdasági helyzetben a pénzügyi teherrel járó módosító javaslatokról nem tud tárgyalni. Ennek fényében kértük, hogy a komolyabb pénzügyi forrásokat nem igénylő javaslatainkat vegyük sorra. Kértük a TEB-es munkakörök beillesztését a ruhaszabályzatba. Továbbá javasoltuk a MÁV Zrt. -nél már régebben bevezetett hátizsák igényelhetővé tételét is, pontszámkeret növelés nélkül. A munkabérelőleg 50.000 Ft-os megemelésére is tettünk javaslatot, indokoltuk a fogyasztói árindex változásával és a minimálbér jelentős mértékű megemelésével. Így 150.000Ft-ról, 200.000Ft-ra változna a munkabérelőleg felső határa.

A munkáltató szeptember elejére vállalta a ruhaszabályzat teljes átdolgozását. A munkabérelőleg 200.000, - Ft-ra történő megemelését támogatja. Mindkét témát megállapodásban fogjuk rögzíteni.

Korábban javaslatot tettünk, hogy „A képernyő előtti munkavégzéséhez szükséges éleslátást biztosító szemüveg ellátásról" szóló ügyvezetői utasítás bővüljön ki a vasúti járművezető és munkagépkezelő, illetve a vasúti egységvezető munkakörökkel. Hiszen az új beszerzésű és a régebbi vasúti munkagépek (DS vágánystabilizátorok, 861 AG aláverőgép, több KIAG és több szabályozógép) üzemeltetésében nagy szerepet kapnak a monitorok. A gépegység munkavégzése során ezeket a monitorokat folyamatosan figyelni kell. Ezen kívül, a gépek munkavégzés alatti hirtelen megállása-megindulása miatt fokozottan igénybe van véve a munkavállalók szeme.

A munkáltató korábbi elutasítása ellenére most ígéretet tett a képernyős munkakörök listájának kérésünk szerinti bővítésére.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.