2023. 10. 18. 13:09

Átszervezés az SZK szemszögéből

A MÁV Szolgáltató Központ Zrt-nél október 16-án a munkáltató részéről Wágner-Szaniszló Ágnes Humán Üzletágvezető Asszony a 2023. november 1-el megvalósítandó beszerzés és logisztikai tevékenység átalakításáról adott tájékoztatást.

Az átalakításban a MÁV SZK Zrt. két Üzletága érintett. 700 -800 fő közötti létszám érkezik a cégcsoporttól. Pontos létszám még nem ismert. A MÁV SZK Zrt. létszáma 3500-3700 fő körül lesz majd.

A MÁV-Volán Csoportnál érintett munkavállalóknak a TÉT ülés napján át kellett adni a jogutódlásról szóló értesítéseket. Aznap küldték ki a MÁV SZK Zrt. Szervezeti és Működési Szabályzatát is véleményezésre. A változások a Beszerzési, környezetvédelmi és szállítási üzletág /BKSZÜ/és a Raktár- és készletgazdálkodási üzletág /RKÜ/ átalakítást teszik szükségessé.

A BKSZÜ beszerzési, közbeszerzési tevékenysége kibővül, melynek megfelelően megnevezésük is megváltozik. Irányításuk alatt a közbeszerzések, beszerzések tárgya szerinti tagolásban új szervezeti egységek jönnek létre.  AZ RKÜ-ban a Készletgazdálkodás szervezet közvetlenül az üzletág vezető irányítása alatt négy új szervezeti egységgel folytatja működését: Általános anyag-, Pályavasúti szakanyag-, Vasúti jármű szakanyag-, és Közúti jármű szakanyag készletgazdálkodás. További két új szervezet: Szolgáltatás- és működésfejlesztés, mely a folyamatok optimalizálása, fejlesztése érdekében végzi majd a tevékenységét, és az Üzemanyagellátás támogatás és fejlesztés szervezet, mely az üzemanyag, mint stratégiailag jelentős anyag hatékony biztosítása érdekében tevékenykedik majd.

Ezekbe a szervezetekbe érkeznek majd jogutódlással a kollégák. A munkavégzés helye nem változik, a juttatások tekintetében a MÁV SZK Kollektív Szerződése lesz irányadó.

Bada János Vezérigazgató Úr a 37/2023. számú Részvényesi határozatban meghatározottakat foglalta össze. Lényege, hogy a MÁV-Volán Csoport teljes körűen konszolidált társaságaitól az általuk végzett beszerzési, közbeszerzési és raktározási tevékenységeket át kell venni. 2013-14-ben voltak hasonló szervezeti változások. A cél az átláthatóság és a költséghatékonyság, amelyhez szerinte munkakultúra váltásra is szükség van a vállalatban.

Wágner-Szaniszló Ágnes a kérdésekre adott válaszában kifejtette, hogy a MÁV SZK Zrt. által összeállított HR Kisokosban is leírtak azért készültek, mert a munkáltatónak is érdeke, hogy ennek a rendelkezésnek a végrehajtása zökkenőmentes legyen, a munkavállalókat ne érje hátrány. Menetkedvezményi kérdésekben zajlanak még egyeztetések. November 2-án minden átkerülő munkavállaló megkapja a fogadó nyilatkozatot. Hat régióban és Budapest több helyszínén fognak a munkáltatók az átkerült munkavállalókkal találkozni.

Szakszervezetünk továbbra is abban érdekelt, hogy mindenkinek megmaradjon a munkahelye és a juttatásai, az intézkedéssel keresetveszteség nem érhet senkit.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.