2023. 02. 17. 11:23

Béremelés: minimum 53 000 forint

Öt százalékkal, de legalább 53 ezer forinttal emelkedik január elsejétől a MÁV-Volán-csoportnál dolgozók alapbére, 20 ezerrel a SZÉP-kártyajuttatás összege és ezer forinttal az önkéntes egészségpénztári tagdíjtámogatás, miután a szakszervezetek többször visszautasították a munkáltató korábbi, jóval kedvezőtlenebb ajánlatait. A február 17-én született megállapodás sikeréhez jelentősen hozzájárult a Lázár János miniszternél tartott egyeztetés, amelyet a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezett.

Mint ahogyan arról többször beszámoltunk, a rossz gazdasági helyzet miatt újratárgyaltuk a 2021-ben megkötött hároméves bérmegállapodás 2023-ra érvényes részét az 5 százalékos mértéket.

A munkáltató első ajánlata 36.400 forintos minimális béremelés volt, amit a szakszervezeti oldal nem fogadott el. Ezt követően az ajánlat 41.000 forintra emelkedett, ám ezt sem tartottuk megfelelő mértékűnek.

Ezen a ponton a munkáltatónak nem volt több lehetősége, így a Vasutasok Szakszervezete a tulajdonosi felügyeletet ellátó Építési és Közlekedési Minisztérium vezetőjénél kezdeményezett egyeztetést. A Lázár János miniszterrel folytatott megbeszélésen a VSZ és a VDSZSZ Szolidaritás elsőszámú vezetői vettek részt. A tárgyalásról korábban ITT számoltunk be.

Ezt követően a február 17-i csoportszintű érdekegyeztetésen a munkáltató új ajánlatot tett, amely alapján a felek megállapodásra jutottak.

A megállapodás alapján:

  • január 1-től a személyi alapbér 5 százalékkal, de minimum 53.000 forinttal emelkedik.
  • Az áprilisi egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 20.000 forinttal, összesen 120.000 forintra emelkedik.
  • Az önkéntes egészségpénztári tagdíjtámogatás 1000 forinttal, havonta összesen bruttó 6016  forintra emelkedik.

A most megkötött megállapodásnak köszönhetően az utóbbi két évben legalább 93 000 forinttal nőttek a vasutas alapbérek.  Valamint fontos eredmény, hogy a MÁV-Volán csoportban az idei bérfejlesztés után a kezdőbérek a minimálbért és a garantált bérminimumot is jelentős mértékben meghaladják.

Köszönjük tagjaink támogatását és kitartását.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.