2019. 07. 17. 08:47

Bérmegállapodás és több fontos kezdeményezés az FKG Kft.-nél

A MÁV-csoport többi vállalatához hasonlóan a MÁV FKG Kft.-nél is megállapodás született az évközi béremelésről. De ennél több dolog is történt a vállalati érdekegyeztetésben.

A bérrel kapcsolatban a humán vezető asszony kiemelte a megállapodás 1.1 és 1.2 pontját, mely a pályamunkás munkakörben foglalkoztatott kollégák egy részének (kb. 80 fő) jelent majd változást. Ezen intézkedés megtételének szükségességére a Vasutasok Szakszervezete már jóval korábban felhívta a munkáltató figyelmét. Örülünk, hogy ez a kezdeményezésünk is megvalósult. A továbbiak során szólt arról is, hogy a 15-16 MMK-ban lévő munkavállalók differenciált béremelésben fognak részesülni.

A megállapodásban rögzített bérintézkedés 608 főt, azaz a munkavállalók 46%-át érinti. Szakszervezetünk felvetésére, miszerint számíthatnak-e a most kimaradó kollégák az év folyamán további bérrendezésre, a munkáltatói oldal kifejtette, hogy folyamatosan keresi a további lehetőséget az érintett munkatársak érdekében.

A továbbiakban elhangzott az is, hogy a 2018. októberben bevezetésre kerülő, hatósági vizsgákhoz kapcsolódó ösztönző díj kifizetésében is változtatás lesz. E szerint a munkavállaló br. 50000-, Ft. kifizetésben részesül sikeres írásbeli és szóbeli hatósági alapvizsga letétele esetén.

Az egyéb vasúti járművezetői képzés „általános szakmai ismeretek és infrastruktúra modulja után, a vasúti munkavezető, valamint az egyszerűsített forgalmi ismeretek” képzés esetén pedig az első javító vizsga sikeres letételét követően is történik br. 30000-, Ft. díjazás. Ez a rendelkezés 2019. július 15.-től lesz hatályos és visszavonásig érvényes.

Szakszervezetünk június 20.-án levélben fordult az FKG Kft-hez, hogy a Keleti-pályaudvar felújítási projektjének sikeres teljesítése miatt kifizetett ösztönző jutalmazást terjessze ki a későbbiekben megvalósuló jelentős projektekre is.

Javaslatunkra kedvező választ kaptunk. Jelenleg öt projekt után (Balatonfenyves, Budaörs I., Hegyeshalom I., Kecskemét I., Bükkábrány-Visonta) fog kifizetésre kerülni 7-8000-, Ft/fő/ledolgozott nap összegben. Tudni kell azonban, hogy maximum kettő hét időtartamot érinthet a kifizetés.  Hosszabb idejű munkák esetén a „koncentrált” munkavégzés ideje számít. Az érintettek számára a kifizetések hó közben, várhatóan július közepe-vége felé fognak megtörténni. A munkáltató illetékes vezetői folyamatosan vizsgálják a további projektek esetében az ösztönző jutalmazások lehetőségét.

Szóba került a továbbiakban a VSZ korábbi javaslata, mely a START-nál már jól működő „Többlettudáson alapuló ösztönző juttatási rendszer” FKG Kft.-nél történő bevezetését célozza. Ez a javaslat jól beilleszthető a hatékonyságnövelő törekvésekbe is. A munkáltató a segítségünket kérte a program kidolgozásában - egyelőre csak néhány munkakört érintően -. Természetesen vállaltuk a feladatot.

A Vasutasok Szakszervezete tagtársaink jelzése alapján felvetette a „nagygépesek” vezénylését érintő problémákat. A munkáltató egyetértett szakszervezetünkkel és kijelentette, hogy konkrét eseteket hajlandó kivizsgálni, szükség esetén az újra számfejtést elvégezni.

Kapcsolódó dokumentumok:

Megállapodás a 2019. évre vonatkozó további bérintézkedésről

Megállapodás  foglalkoztatáspolitikai intézkedéshez

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.