2021. 01. 13. 21:11

Egy tűzeset margójára

A magas műszál tartalmú munkaruházat, valamint a MÁV Zrt. üzemanyag tároló helyiségeinek biztonsági felülvizsgálatát kezdeményezte egy korábbi, dunaújvárosi tűzeset kapcsán a Vasutasok Szakszervezete. A tűzvizsgálati jegyzőkönyvből kiderült: a műszálas ruha nem biztonságos, az üzemanyag tárolók szellőzését pedig felül kell vizsgálni. A VSZ megfelelő ruhát és biztonságos körülményeket szorgalmaz.

Berobbant a benzingőz tavaly augusztusban a dunaújvárosi pályafenntartási szakasz üzemanyag tárolójában, miközben az egyik munkavállaló benzin átfejtést végzett.  Személyi sérülés szerencsére nem történt, de jelentős anyagi kár keletkezett. A tűzvizsgálati jegyzőkönyv szerint a tüzet a magas műszál tartalmú munkaruházat sztatikus feltöltődése miatt keletkezett szikra okozta. A baleset után írásban kerestük meg a munkáltatót, hogy a sztatikus feltöltődés kockázatával járó tevékenységekhez biztosítson alacsony műszáltartalmú, vagy antisztatikus védőruházatot.  

A részletekről tisztségviselőink január 13-án egyeztettek a munkáltatóval, a munkavédelmi szervezet részvételével. A vizsgálati jegyzőkönyv alapján egyértelműen kiderült, hogy a hasonló esetek megelőzése és a munkavállalók egészségének, testi épségének védelme érdekében a robbanásveszélyes munkákhoz antisztatikus védőruházatot – ESD köpenyt – kell biztosítani. Ezekkel ugyanis meg lehet előzni a műszálas ruhák jellemzőjét, az elektrosztatikus kisüléseket, s így kiemelkedő védelmet biztosítanak. Másik fontos kérdés a robbanásveszélyes helyzet kialakulásának megakadályozása, a tároló helyiségek megfelelő átszellőzésének biztosítása. A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy egységes sztenderdek mentén szükség van a MÁV Zrt. üzemanyagtároló helyiségeinek fenti szempontok szerinti felülvizsgálatára.

A konzultáció második napirendjében az erősáramú szakterületen használt műszál tartalmú munkaruhák kedvezőtlen hatásait vitattuk meg. Felhívtuk a résztvevők figyelmét arra, hogy a jelenleg használatos, többségében szintetikus anyagokból készült munkaruhák egy ívkisüléses, áramütéses baleset során a keletkezett hőtől megolvadnak, és beleégnek a munkavállalók testébe. Az áramütés szervezetre gyakorolt hatásait a lehetséges égési sérülések még tovább súlyosbíthatják. Elfogadhatatlannak tartottuk, hogy a munkáltató a szakterület munkavállalóinak nem biztosít olyan munkaruhát, amely megvédené viselőjét a hővel és lánggal való érintkezéstől.

Végezetül abban állapodtunk meg, hogy a kedvezőtlen helyzet mielőbbi rendezése érdekében a tevékenységekhez szükséges védőruházat szükségességét, az egyéni védőeszközök munkaköri meghatározásának felülvizsgálatát a következő KMvB ülésen folytatjuk.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.