2016. 11. 16. 23:15

Első fokon pert nyertünk az első osztályú menetkedvezmények ügyében!

Szakszervezetünk pert nyert október végén a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Az eljárást tagtársunk képviseletében eljárva indítottuk meg.

Tagunk három évtizedig állt a MÁV Zrt. alkalmazásában, majd kiszervezés útján 2005 -ben a Vasútvill Kft -hez került. 2012 -ben tagunk ismét a MÁV - alkalmazott lett, s kérte az első osztályú menetkedvezmény biztosítását, arra hivatkozással, hogy rendeleti előírások alapján a munkavállaló 25 év megszakítás nélküli, kedvezményezett vasúttársaságnál eltöltött jogviszony esetén első kocsiosztályú menetkedvezményre szerez jogosultságot.

Kérését a menetkedvezményt biztosító MÁV-START ZRt. azzal utasította el, hogy - bár a dolgozó 1974 és 2004 között kedvezményezett vasúttársaságnál dolgozott - a jogviszonya nem volt megszakítás nélküli, mivel 2005 és 2012 között külsős társaságnál végzett munkát. Így, a MÁV-START álláspontja szerint nem illeti meg a munkavállalót a kedvezmény.

A Vasutasok Szakszervezete jogászainak ezzel szemben az volt az álláspontja, hogy mivel a rendelet szerint az első osztályú menetkedvezmény feltétele az, hogy a) legyen a munkavállaló kedvezményezett vasúttársaság munkavállalója, és b) legalább 25 év megszakítás nélküli jogviszonnyal rendelkezzen, a tagunkat megilleti e kedvezmény. Az, hogy 7 éven át nem a MÁV-nál dolgozott, irreleváns, mivel már évekkel korábban megszerezte azt a huszonöt éves, megszakítás nélküli időtartamot, ami őt az első osztályú kedvezmény igénybe vételére jogosítja.

A perben a bíróság osztotta a Vasutasok Szakszervezete jogi álláspontját, és kötelezte a MÁV-START Zrt -t arra, hogy tagunknak az első osztályú kedvezményre jogosító igazolványt állítsa ki.

Arra bíztatunk minden kedves munkavállalót: Aki rendelkezik legalább huszonöt év megszakítás nélküli MÁV-jogviszonnyal és hosszabb-rövidebb időre kiszervezés miatt máshol volt kénytelen dolgozni, de most ismét kedvezményezett vasúttársaságnál dolgozik (MÁV Zrt, MÁV-START Zrt.), ne habozzon az első osztályú menetkedvezményi kérését beterjeszteni!

Ez az első lépés, amit a menetkedvezményekkel kapcsolatos visszásságok rendezése érdekében megtörtént. Bízunk benne, hogy a közeljövőben hasonló sikerekről számolhatunk be a nem kedvezményezett vasúttársaságoktól nyugdíjba ment munkavállalók utazási igazolványi kapcsán is.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.