2019. 07. 12. 18:26

Évközi bérfejlesztésről született megállapodás

Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató a 69. Vasutasnapon bejelentette, hogy a MÁV-csoport mintegy 24 ezer munkavállalója részesül újabb béremelésben.

Az idei évre vonatkozó bérmegállapodásban a MÁV vállalta, hogy a hároméves bérmegállapodás szerinti, átlagosan 30 százalék mértékű bérfejlesztés végrehajtása után, legkésőbb 2019. július 31-ig további bérfejlesztési javaslatot tesz, amelynek részben forrását képezheti a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó 2019. július 1-jei csökkentése.

Ennek megfelelően elkészült a MÁV bérfejlesztési javaslata, a Kormány pedig támogatta a munkáltatói közterhek csökkentésével felszabaduló források bérfejlesztésre való felhasználását.  A bérfejlesztési javaslat alapján megállapodás született a szakszervezetekkel arról, hogy a bértorlódások kezelésére és a foglalkoztatáspolitikai szempontból kritikus munkakörök esetén a bérpiaci pozíció javítása érdekében 2019. augusztus 1-jétől további béremelésben részesül a MÁV-csoport dolgozóinak közel kétharmada, mintegy 24 ezer fő. A béremelésben olyan, a vasút működése szempontjából meghatározó jelentőségű munkakörök részesülnek, mint például forgalmi szolgálattevők, elegyrendezők vagy vezető jegyvizsgálók, járműszerelők, vonalgondozók, mozdonyvezetők. A megállapodás szerinti béremelés a betöltött munkakör függvényében, átlagosan 5 és 20 ezer Ft közötti összegű lesz. A megemelt bér először a szeptemberi bérfizetési napon érkezik meg a számlákra.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.