2017. 01. 26. 22:06

Ez még nem AZ a bér..

A napokban többen kaptak kézhez munkáltatójuktól megemelt alapbérről szóló bérértesítőt. Ezek azonban még nem a MÁV és a szakszervezetek közötti bérmegállapodás eredményei.

Ami jelenleg történik, az nem más, mint a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló Kormányrendelet kötelező végrehajtása. Ez annyit jelent, hogy az országos bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően a MÁV csoportnál 2017. január 1-től a minimálisan megállapítható alapbér 127.500 Ft-ra, míg a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók esetében 161.000 Ft-ra nő.

Ez az emelés azonban azt jelenti, hogy a bérek a jelenlegi állapot szerint nagyon összecsúsztak és nem tükrözik a különböző munkakörök és a megszerzett szolgálati évek közötti különbségeket.

A Vasutasok Szakszervezete számára jelenleg a MÁV csoportnál folyó bértárgyalások egyik legnagyobb feladata a bérek általános felzárkóztatásán túl éppen ennek a bértorlódásnak a megszüntetése.

Ezek a tárgyalások a napokban felgyorsultak. A kormány február 5-ig kérte a munkáltatót és a szakszervezeteket, hogy egyezzenek meg a tárgyalóasztalnál és az elfogadott megállapodást terjesszék a kormány elé elfogadásra.

A felkérés furcsa, újszerű, de azon vagyunk, hogy élve a lehetőséggel, minél előbb egy minden fél számára előnyös megegyezés szülessen, hogy ne csak a minimálbérek emelésében érintettek, hanem mindenki más is részesüljön tisztességes bérfejlesztésben.

 A szakszervezeti oldal már letette ajánlatát a munkáltató asztalára, amelynek megvitatására január 27-én pénteken kerül sor a MÁV VÉT keretében.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.